Wildkamperen blijft hardnekkig probleem (video)

Wildkamperen blijft hardnekkig probleem (video)
Wildkamperen blijft hardnekkig probleem (video) © Omroep Zeeland
boete wildkampeerders inst1
OOST-SOUBURG - Controle
"Er wordt structureel te weinig opgetreden tegen foutkampeerders", zegt Arthur van Disseldorp van de Recron. "Ik snap dat de politie en gemeenten andere prioriteiten hebben, maar wij zouden graag zien dat er vaker wordt gecontroleerd." De belangenvereniging voor recreatieondernemers ziet daarnaast dat via sociale media bezitters van campers elkaar onderling attenderen op plekken waar ze ongestoord kunnen overnachten.
Verrommeling
"Oom agent vertrekt en nog geen tien minuten later zie je de eerste campers de dijk oprijden", aldus Van Disseldorp. "We maken ons vooral druk om de verrommeling van de Zeeuwse kust die hierdoor ontstaat. Afval dat achtergelaten wordt is geen reclame voor onze provincie."

Extra controles

De Recron roept gemeenten en politie daarom op om extra de controleren, bijvoorbeeld ook op internet waar via websites camperaars elkaar zouden inlichten over waar de politie net vertrokken is.
Boetes wildkamperen eerste helft 2016
Boetes wildkamperen eerste helft 2016 © Omroep Zeeland
Boetes
Gemeenten geven aan geen capaciteit te hebben om structureel 's avonds te controleren. "Dat laten we over aan de politie", aldus een woordvoerder van de gemeente Veere. Als de politie op pad gaat, is het meestal raak. Zoals begin mei, toen de politie 22 boetes van 140 euro aan toeristen uitdeelde die bij de Noorderhoofdweg in Westkapelle illegaal kampeerden. Ondanks waarschuwingsborden van de gemeente Veere, bleken de toeristen het ervan te nemen. Klachten over het achterlaten van rommel en het poepen en plassen in de duinen waren aanleiding voor de politie om op te treden.
140 euro
Uit cijfers van de politie blijkt dat in 2016 tot nu toe 35 wildkampeerders beboet zijn. "Reken maar uit", zegt Van Disseldorp. "Ondernemers lopen honderden euro's mis. Terwijl je voor die 140 euro voor één nachtje, ook vier nachten op een legale camping kunt staan." Via een speciale website probeert de Recron sinds een paar jaar campereigenaren te attenderen op de overnachtingsmogelijkheden in Zeeland. 
Dagelijks
In de gemeente Schouwen-Duiveland wordt een toename gezien, maar harde cijfers zijn er niet. "We zien het zeer regelmatig", aldus een woordvoerder. "Tussen mei en september gebeurt het bijna dagelijks. We zien met name steeds meer campers, vooral bij de Brouwersdam, op parkeerplekken in de Westhoek en Zierikzee en bij Bruinisse op de Grevelingendam."
Wildkamperen verboden
Wildkamperen verboden © Omroep Zeeland
Plek genoeg
Volgens de ANWB is er plek genoeg voor campers in onze provincie om legaal te overnachten. "Maar natuurlijk hebben niet alle plekken zo'n spannend uitzicht als bijvoorbeeld op de dijk bij Westkapelle", aldus een woordvoerder van de bond. "Wij horen dat het voor buitenlandse toeristen nogal eens onduidelijk is waar ze wel en niet mogen staan. Waarom weet bijvoorbeeld wel iedere camperhouder dat ze aan de Côte d'Azur niet eens mogen stoppen met hun kampeerauto? Blijkbaar gaat er toch iets niet goed in de voorlichting."
Borden
Gemeenten geven aan in hun ogen genoeg te doen aan voorlichting. "Wij folderen bijvoorbeeld ‘s middags als de politie’s avonds gaat optreden en als het overdag druk is op de parkeerterreinen en de dijk waar ze meestal staan", aldus een woordvoerder van de gemeente Veere. Wildkamperen is overal in onze provincie verboden. Op plekken waar de verleiding groot is om toch een nachtje te blijven staan, hebben gemeenten langs de hele Zeeuwse kust tientallen borden geplaatst.
Toename aantal campers
Toename aantal campers © Omroep Zeeland
Campers
Een andere oorzaak voor het hardnekkige wildkamperen zou volgens de Recron de groeiende populariteit van campers zijn. Uit cijfers van brancheorganisatie Bovag blijkt dat in het eerste kwartaal van 2016 meer campers zijn verkocht dan in 2015. Daarnaast is in zeven jaar tijd het aantal campers in Nederland met een derde toegenomen.