'Opvang Zeelandhallen een van de duurste'

'Opvang Zeelandhallen een van de duurste'
'Opvang Zeelandhallen een van de duurste' © OZ
Vluchtellingenopvang Zeelandhallen
Vluchtellingenopvang Zeelandhallen © OZ

Slecht voorbereid

GOES - Het COA was slecht voorbereid op de komst van grote aantallen vluchtelingen en vastgoedeigenaren hebben daarvan geprofiteerd, melden NRC en Reporter Radio van KRO-NCRV na eigen onderzoek. De organisatie betaalde tot vier keer zoveel voor opvanglocaties als de eigen normen voorschrijven.

Vastgoedbeleid

In 2013 heeft het COA een nieuw vastgoedbeleid uitgestippeld, waarbij werd uitgegaan van een vaste voorraad van 10.000 opvangplaatsen. Maar volgens NRC en Reporter Radio was die inschatting gebaseerd op de lage instroomcijfers van de jaren daarvoor. Dus toen in 2014 de vluchtelingenstroom op gang kwam, moest het COA op stel en sprong op zoek naar locaties.

Slechte onderhandelingspositie

Daardoor had het COA een slechte onderhandelingspositie. Ook zijn tijdelijke opvangplekken zoals bungalowparken volgens vastgoeddirecteur Siebers van het COA relatief duur, ook omdat het hele complex moet worden gehuurd, dus moet er ook betaald moet worden voor ruimtes en faciliteiten die niet gebruikt worden.

Ongebruikte parkeerplaatsen

De opvang in de Zeelandhallen is daar volgens NRC en Radio Reporter een voorbeeld van. Het COA betaalt daar bijvoorbeeld ook voor duizenden ongebruikte parkeerplaatsen. 

Alleen kostprijs

De exploitant van de Zeelandhallen, Libéma, ontkent met klem te verdienen aan de opvang van asielzoekers. Het bedrijf benadrukt dat alleen de kostprijs wordt gerekend. Wel kunnen de kosten voor het COA oplopen, maar dat komt door externe diensten die Libéma doorrekent aan het COA, niet door de kale huurprijs voor de Zeelandhallen zelf.