​'Kernafval hoopt op door falen apparatuur'

​'Kernafval hoopt op door falen apparatuur'
​'Kernafval hoopt op door falen apparatuur' © OZ
© OZ

Angstcultuur

VLISSINGEN-OOST - Volgens de klokkenluider, die werkzaam is bij NRG, de exploitant van de kernreactor in Petten, kan de radioactieve inhoud van de vaten afval door de falende apparatuur niet betrouwbaar worden vastgesteld, waardoor het sorteren en afvoeren ervan stokt. En het intern rapporteren van problemen bij NRG wordt omschreven als 'vrijwel onmogelijk', omdat er bij het bedrijf een angstcultuur zou heersen.

Onwettig

Het kernafval in Petten moet worden afgevoerd naar de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) in Vlissingen-Oost, maar drie weken geleden zei oud-directeur Frans Saris al tegen het NPO Radio 1-programma Argos dat het afval nog in Petten lag en daar onveilig en onwettig wordt opgeslagen. NRG wilde toen niet reageren, maar nu reageerde de beheerder van de centrale wel.

'Meerdere oorzaken'

Het bedrijf erkent in de Volkskrant dat de gebruikte apparatuur "niet voldoet aan de eisen die vandaag de dag worden gesteld", maar volgens NRG zijn er, naast de apparatuur, meerdere oorzaken voor de ophoping van het kernafval. NRG zegt het signaal van de klokkenluider serieus te nemen en met het personeel in gesprek te gaan.