Eigenaar Zeelandhallen: wij verdienen niets aan de opvang

Eigenaar Zeelandhallen: wij verdienen niets aan de opvang
Eigenaar Zeelandhallen: wij verdienen niets aan de opvang © OZ
© OZ

Kostprijs

GOES - In de reactie neemt Libéma 'nadrukkelijk afstand' van beweringen en conclusies uit het onderzoek Het bedrijf biedt op meerdere locaties plaats aan de opvang van vluchtelingen en op al die locaties wordt alleen de kostprijs gerekend. NRC en Reporter Radio meldden zaterdag dat het COA aan Libéma voor elf maanden huur van de Zeelandhallen zo'n drie miljoen euro zou betalen.

Diensten

Wel erkent Libéma dat de kosten voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hoog kunnen oplopen, maar dat komt door diensten van derden. Voorbeelden zijn beveiligingsmaatregelen, brandmeldinstallaties, douchecabines, bedden, afscheidingswanden, toiletten en kantoorunits.

Hoog totaalbedrag

De kosten voor die externe diensten rekent Libéma door aan het COA. Dus als je alle kosten bij elkaar optelt, krijg je weliswaar een hoog totaalbedrag, maar volgens Libéma is de kale huur van de Zeelandhallen daarvan maar een klein onderdeel.

Geprofiteerd

Uit het onderzoek van NRC en Reporter Radio zou verder blijken dat het COA slecht was voorbereid op de komst van grote aantallen vluchtelingen. Daardoor had het COA een slechte onderhandelingspositie. Vastgoedeigenaren zouden daarvan hebben geprofiteerd. 

Voorbeelden

De organisatie zou daardoor tot vier keer zoveel hebben betaald voor opvanglocaties als de eigen normen voorschrijven. NRC en Reporter Radio noemden de opvang in de Zeelandhallen als een van de voorbeelden.