Beruchte oplichter loopt in Zeeland tegen de lamp

Beruchte oplichter loopt in Zeeland tegen de lamp
Beruchte oplichter loopt in Zeeland tegen de lamp © OZ
Betonplaten
Betonplaten © Liangtai Lin - Flickr

Serieoplichter

MIDDELBURG - De man staat bekend als serieoplichter. Het televisieprogramma Opgelicht?! van AVROTROS besteedde meerdere malen aandacht aan zijn oplichtingspraktijken en bouwde over hem een dossier op.

Langer vast

De oorspronkelijk uit Culemborg afkomstige man zit nu vast in Torentijd in Middelburg. De vermeende oplichter is maandag voorgeleid aan de Rechter-Commissaris. Die heeft bepaald dat de oplichter in ieder geval nog twee weken vast moet blijven zitten.

Opgelicht

In het nu lopende onderzoek zijn 61 aangiftes opgenomen. In totaal zijn mensen opgelicht voor een bedrag van 218.000 euro. De banken hebben naar aanleiding van gegevens van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting in totaal 21 bankrekeningen laten blokkeren.

Betonplaten

Zijn werkwijze is dat hij betonplaten te koop aanbiedt op internet, maar nooit levert. Gedupeerden maken dan wel geld over, maar krijgen er niets voor terug. Dat geld wordt overgemaakt naar rekeningnummers van zogenoemde katvangers. Dat is de naam die de politie hanteert voor mensen die hun rekeningnummer ter beschikking stellen voor oplichtingsdoeleinden.

Doorgesluisd

Nadat het geld op een van deze rekeningen is overgemaakt, wordt het geld er meteen weer afgehaald. Het geld wordt dan of contant gepind of doorgesluisd naar andere rekeningen.

Te linken

Nadat een reeks van zulke gevallen van oplichting werden gemeld bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting bleek uit de analyse van de aangiftes dat een groot aantal daarvan aan elkaar te linken was. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat inwoners uit 's-Gravenpolder, Koudekerke, Clinge, Nieuwerkerk en Noordgouwe door dezelfde man benadeeld waren.

Vaker aangehouden

Het onderzoek is vervolgens opgepakt door de recherche in Zeeland. Het spoor leidde naar de 52-jarige man, die vrijdag werd opgepakt. Hij wordt gezien als hoofdverdachte. De man is in het verleden vaker aangehouden voor oplichting door het aanbieden van betonplaten.

Katvangers

Tijdens het onderzoek kwamen tien personen als katvanger in beeld. Deze personen zijn door de recherche gehoord over hun betrokkenheid bij deze oplichting. Het Openbaar Ministerie gaat beoordelen of de katvangers ook vervolgd kunnen gaan worden.

Zwarte lijst

Een katvanger uit Spijkenisse die in dit onderzoek vijf bankrekeningen opende en ter beschikking stelde aan de hoofdverdachte is door de banken op een zwarte lijst geplaatst. Hij kan de komende acht jaar geen bankrekening openen.