Badhotel ademt oude adel (video)

Badhotel ademt oude adel (video)
Badhotel ademt oude adel (video) © OZ
Badkoets in Domburg
Badkoets in Domburg © OZ

Bad-adel

DOMBURG - De geschiedenis van Domburg als kuuroord begint ruim dertig jaar voor de bouw van het badhotel; in 1833 met de twee welgestelde Middelburgse dames Schorer en Reigersberg Versluis. Zij brengen een bezoek aan het kuuroord in Scheveningen en bedenken dat Domburg minstens zo geschikt is als kuuroord voor de zogeheten bad-adel die in die tijd door Europa trekt. Een jaar later zijn zij de eerste baders die met een badkoetsje te water gaan op het strand bij Domburg.

Dokter Mezger

Maar om een echt kuuroord te worden, heeft Domburg een dokter nodig. Het wordt Johann Georg Mezger. Hij is arts en masseur in het Amstel hotel in Amsterdam en komt in 1887 naar Domburg. Mezger heeft volgens zijn patiënten 'gouden duimen'. Vooral zijn vrouwelijke clientèle is gecharmeerd van de charismatische arts. In 1910 (een jaar na zijn dood) krijgt Mezger al een monument in het dorp, als dank voor zijn aandeel in het ontwikkelen van Domburg als badplaats.
150 jaar Badhotel
Rijke adel
Met de komst van dokter Mezger in 1887 naar Domburg komt ook de rijke adel naar Domburg. Prinsessen zoals Elisabeth von Wied, de latere koningin van Roemenië en de Russische graaf Stroganov logeren bijvoorbeeld in het Badhotel. 
Elisabeth von Wied
Elisabeth von Wied © OZ
Kunstenaars
Samen met de adel komen ook de kunstenaars naar Domburg, zoals Jan en Charley Toorop, Piet Mondriaan, Mies Elout-Drabbe en Jacoba van Heemskerk. Allemaal komen ze naar de badplaats om te schilderen. Het zijn de gloriejaren van het Badhotel aan het eind van de 19e en het begin van de 20ste eeuw. 
© OZ
<p><strong>Tweede wereldoorlog<br></strong>In de Tweede wereldoorlog wordt het hotel gevorderd door de Duitsers en doet het pand tot 1944 dienst als kazerne. Tot 1947 is het Badhotel een opvangcentrum voor mensen die tijdens de oorlog dakloos zijn geworden. Daarna wordt het Badhotel heropend en kent het tot 1978 verschillende exploitanten. Het Hotel wordt in de jaren zestig en zeventig door modernisering- en veiligheidseisen steeds meer een last voor de NV Bad- en Strandhotel Domburg. <p><strong>Nieuwbouw<br></strong>In 1978 valt uiteindelijk het doek voor het Badhotel en een jaar later wordt de complete inboedel geveild. Er zijn plannen voor nieuwbouw maar die laat op zich wachten en het hotel staat leeg, totdat het in 1992 volledig door brand wordt verwoest. Op zaterdag 18 juni 1994 opent het nieuwe Badhotel. In 2007 wordt Govert Janzen manager en later directeur van het hotel, dat is hij tot op heden.</p>
© OZ
Boek
Directeur Govert Janzen laat ter ere van het 150 jarig bestaan van het Badhotel schrijver Veronica Frenks een boek schrijven over het ontstaan van het Badhotel Domburg. Het boek 'Badhotel Domburg sinds 1866'  wordt zondag gepresenteerd. 
boek: Badhotel Domburg sinds 1866
boek: Badhotel Domburg sinds 1866 © OZ