Zeeuws-Vlaanderen barst van boerenbedrijven vol familie (video)

Zeeuws-Vlaanderen barst van boerenbedrijven vol familie (video)
Zeeuws-Vlaanderen barst van boerenbedrijven vol familie (video) © Omroep Zeeland
Familiebedrijven landbouw

CBS

PHILIPPINE - Landelijk ligt het aantal gezinsleden dat op het boerenbedrijf meewerkt rond de zeventig procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het Zeeland boven de Westerschelde ligt het percentage op 76,7.

Melkveehouderijen

Zeeuws-Vlaanderen heeft relatief veel melkveehouderijen. Dat zijn volgens het Landbouw Economisch Instituut (LEI) van de Universiteit van Wageningen bijna alleen maar gezinsbedrijven.

Waverijn

Maar ook bij akkerbouwbedrijf Waverijn in Philippine werken veel gezinsleden. Het bedrijf wordt gerund door de broers Marco en José Waverijn. Zij namen het over van hun vader.  
De boerenfamilie Waverijn samen aan tafel tijdens de lunch
De boerenfamilie Waverijn samen aan tafel tijdens de lunch © Omroep Zeeland
Geschiedenis
Het bedrijf bestaan inmiddels meer dan zestig jaar en is altijd binnen de familie gebleven. Een korte bedrijfhistorie:
1953: De familie Waverijn vestigt zich na de Watersnoodramp in de Braakmanpolder. Vader Rinus Waverijn heeft de leiding.
Jaren tachtig: Het familiebedrijf gaat met de laatste ontwikkelingen mee. Zo bouwt vader Rinus Waverijn de eerste koeling voor zijn bedrijf. Dat was nodig omdat er nieuwe landbouwmachines op de markt kwamen waardoor meer opslag en koeling van de gewassen nodig was.
1996: De broer Marco en José nemen het bedrijf over van Rinus.
1997: De eerste verandering die de broers doorvoeren is het bouwen van een weegbrug. Zo krijgt de familie regelmatig agrariërs uit heel Nederland op bezoek. 
Daling
Het aantal mensen dat in de landbouw werkt daalt al jaren. Het is in onze provincie een vergrijsde sector en lastig om opvolging te vinden. In het aantal meewerkende gezinsleden is nog een lichte stijging te zien.