'Tolgeld gaat helemaal niet naar veiligere Vlaamse wegen' (video)

'Tolgeld gaat helemaal niet naar veiligere Vlaamse wegen' (video)
'Tolgeld gaat helemaal niet naar veiligere Vlaamse wegen' (video) © OZ
Belgische wegen 1

Doden

CLINGE - Verkeersveiligheid en België lijken tegenstrijdige begrippen. Uit het Verkeersveiligheidsbarometer van het BIVV, het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid blijkt dat in 2015 in heel België 627 verkeersdoden te betreuren waren. Een stijging van 4 procent ten opzichte van een eerdere periode. Ter vergelijking: in Nederland vielen in dat jaar volgens het CBS 621 verkeersdoden, terwijl wij ongeveer 6 miljoen inwoners meer hebben en een groter land zijn. 
Wegenbelasting
De Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts wil de verkeersveiligheid verbeteren. Niet met belastinggeld van Vlamingen, maar met tolgeld van buitenlanders. Net als vrachtwagens moeten, zo is het plan,  ook buitenlandse personenauto's tol gaan betalen. De Vlamingen heven dan geen wegenbelasting meer te betalen. Het provinciebestuur van Zeeland en de minister van Infrastructuur en Milieu in Den Haag hebben al luid geprotesteerd.

Zeeuws-Vlamingen

Voor veel Zeeuws-Vlamingen is de maat nu echt vol. Zij zouden, als de plannen van Weyts doorgaan, niet meer zonder betalen naar de rest van Nederland kunnen. In het noorden betalen zij voor de Westerscheldetunnel en in het zuiden houden de Vlamingen het handje op. Een aantal reacties uit Clinge: 
Belgische wegen 2

Niet waard

De verkeersveiligheid bij onze zuiderburen kan veel beter. Dat ziet iedereen die wel eens over de Belgische wegen rijdt. Maar zijn ze ons tolgeld wel waard? Het is namelijk lang niet zeker dat het tolgeld ook echt ten goede komt aan de verkeersveiligheid. Onafhankelijk verkeerskundige Jan d'Haens uit Hulst zegt hierover. "Ik denk niet dat het geld dat extra wordt verdiend zoden aan de dijk zet. Zeker niet als de Vlaamse wegenbelasting wordt afgeschaft." 

Bebouwde kom

D'Haens is van mening dat de meeste winst voor de verkeersveiligheid in Vlaanderen binnen de bebouwde kom te halen is en pas later op de autosnelwegen. Maar als de tolheffing doorgaat, dan zal de Vlaamse regering waarschijnlijk geen advies bij een Nederlandse deskundige inwinnen over de besteding van de verkregen gelden. 
Commotie 
Op dit moment is onduidelijk of de Vlaamse minister van Mobiliteit zijn tolplan doorzet. Misschien is Weyts geschrokken van alle commotie bij de noorderburen. Aan de andere kant: tegen de tolheffing voor vrachtwagens was - en is - ook veel protest en dat plan is ook doorgegaan. Op vragen wil de minister niet reageren..

Geen reactie

Een woordvoerder van het Vlaamse Agentschap voor Wegen en Verkeer, vergelijkbaar met Rijkswaterstaat in Nederland, laat weten: "In overleg met het kabinet van minister Ben Weyts is er beslist om niet verder te reageren op dit onderwerp. De tolheffing is op dit moment slechts een idee van de minister voor de toekomst."