Goes koploper met camera's en wil toezicht uitbreiden (video)

Goes koploper met camera's en wil toezicht uitbreiden (video)
Goes koploper met camera's en wil toezicht uitbreiden (video) © Omroep Zeeland

Bewakingscamera's

Renesse

GOES - Zo houden in Vlissingen zeven camera's de boel in de gaten en in Terneuzen en Middelburg vier. Ook de gemeente Schouwen-Duiveland maakt gebruik van cameratoezicht. In het uitgaansgebied van Renesse hangen zeven camera's. In acht Zeeuwse gemeenten hangt geen enkele camera op openbaar terrein ten behoeve van de veiligheid.
Grote evenementen
Toch blijkt volgens burgemeester René Verhulst van Goes uit deze cijfers niet dat de gemeente onveiliger is dan de anderen. "We hebben al cameratoezicht sinds 2001 en dat bevalt erg goed. Goes is een echte uitgaansgemeente en op de Markt, waar vijf camera's hangen, zijn regelmatig grote evenementen. We willen nu met zeven camera's uitbreiden om beter toezicht in de uitloopstraten van het centrum te hebben."  
Cameratoezicht gemeenten

Pakkans groter

Het cameratoezicht in de binnenstad van Goes heeft een preventieve werking, maar de beelden komen ook achteraf regelmatig van pas volgens burgemeester Verhulst. "Een winkeldiefstal, een beroving of dealen op straat. De pakkans is door de beelden die we hebben, groter geworden." De politie kijkt overigens niet voortdurend live met de negentien camera's mee, dat gebeurt alleen op drukke momenten. 
Cameratoezicht gemeenten 2

Middelburg terughoudend

Opvallend genoeg hangen in de hele binnenstad van Middelburg geen camera's. Alleen van de Nieuwe Vlissingseweg wordt met camera's geprobeerd vandalisme aan auto's te voorkomen na een reeks incidenten. De gemeente Middelburg geeft aan terughoudend te zijn met cameratoezicht. "Tot op heden is het zo dat er in het centrum van Middelburg, kijkend naar het veiligheidsbeeld, nog geen aanleiding is geweest om een vergaande maatregel als cameratoezicht in te zetten. Tijdens de uitgaansnachten is er een nauwe samenwerking tussen het horecatoezicht van de politie en de portiers van de horecagelegenheden. De lijntjes zijn kort."
© Omroep Zeeland

Flexibel cameratoezicht

Sinds 1 juli zijn de regels rond cameratoezicht versoepeld. Zo krijgen gemeenten meer mogelijkheden om camera’s flexibel in te zetten bij de aanpak van overlast die zicht verplaatst. Dat levert tijdwinst op, omdat niet meer voor elke verplaatsing een aparte procedure hoeft te worden gevolgd. Maar voor Goes verandert de nieuwe wet niet zoveel volgens burgemeester Verhulst. "We hebben bijvoorbeeld bij de noodopvang voor asielzoekers in de Zeelandhallen al flexibel cameratoezicht. Sinds 1 juli werkt dat procedureel nog iets makkelijker."
Kaart
Kijk zelf op de kaart van Goes, waar de camera's hangen. 

Bewakingscamera's Goes