Yad Vashem onderscheiding voor echtpaar uit Goes

Yad Vashem onderscheiding voor echtpaar uit Goes
Yad Vashem onderscheiding voor echtpaar uit Goes © onbeperkt te gebruiken of te delen, zelfs commercieel
Familie Kluiver
Familie Kluiver © OZ
(op de foto: Mevrouw en Dominee Kluiver, zijn ouders, en kinderen Jan Dick en Heintje)
Dominee
Jan Herman Kluiver was dominee, en getrouwd met Anna Elisabeth Kluiver-Gerretsen. Dominee Kluiver schreef in zijn memoires over de onderduikers. “Op zaterdagavond, ik was nog bezig met de preek, kwamen ze bij de achterdeur. De gezichten boezemde mij veel vertrouwen in en zodoende kwamen ze verder de huiskamer in, waar ik zat te werken.”   
Herinneringen
Een van de onderduikers, mevrouw Jacobson - van Leeuwen heeft over de onderduikperiode in Goes haar herinneringen opgetekend in het boek Herinneringen en terugblik. “Daar gingen we dan weer, sjouwend met onze koffers, nu richting Goes. Er was zo goed als geen verkeer en openbaar vervoer, was er al helemaal niet. Lopen dus. Wij liepen in het dorp rond en gedroegen ons als evacués van Walcheren. We gingen ook wel eens mee naar de kerk, als dominee Kluiver preekte. Nadat Walcheren was bevrijd, gingen wij naar Middelburg op 16 november 1944 en bleven contact houden.”
Ambassadeur
Tijdens een ceremonie in Amsterdam zal de ambassadeur van Israël donderdag de onderscheidingen uitreiken. Dat gebeurt in het Koninklijk Instituut voor de Tropen.   

Instituut

De Yad Vashem onderscheiding is genoemd naar het Yad Vashem instituut in Jeruzalem. Dat is opgericht met het doel om de zes miljoen Joden te herdenken, die tijdens de tweede wereldoorlog door de nazi's en hun handlangers werden omgebracht. En het eren van diegenen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt bij het redden van Joden.