Gemeente Terneuzen wil verjongingskuur

Gemeente Terneuzen wil verjongingskuur
Gemeente Terneuzen wil verjongingskuur © OZ
Gemeentehuis Terneuzen - archief
Gemeentehuis Terneuzen - archief © Wikipedia

Diploma

TERNEUZEN - De voorkeur van de gemeente gaat uit naar jongeren die net hun hbo- of mbo-diploma hebben gehaald. Maar jongeren zonder diploma kunnen eventueel ook in aanmerking komen voor de banen, maar dat hangt van hun ervaring en kennis af. 

Discriminatie

Volgens gemeentesecretaris François Lauret is er geen sprake van leeftijdsdiscriminatie, doordat de gemeente alleen jongeren wil aannemen. Volgens hem is het een manier om de organisatie te verjongen en hebben jongeren andere, verfrissende ideeën. De politieke partij Provinciaal Belang Zeeland denkt daar anders over. Raadslid Ellen de Neef heeft al schriftelijke vragen gesteld. 

Campagne

De gemeente probeert op deze manier ook gelijk jongeren te behouden voor de regio. Al jaren voeren de Zeeuws-Vlaamse gemeentes daar campagne voor. Nu gaan veel middelbare scholieren na hun eindexamen de provincie uit voor een vervolgstudie om vervolgens niet terug te keren. 

Opvullen

Door verschillende afvloeiingsregelingen zijn in de afgelopen drie jaar veel ambtenaren met pensioen gegaan, waardoor het personeelsbestand is gedaald van 500 naar ongeveer 400 mensen. 

Minder werken

Daarnaast konden ambtenaren zich aanmelden voor het generatiepact. Ambtenaren konden daardoor een dag (-20 procent) minder werken, terwijl ze er in salaris maar tien procent op achteruit gingen. 23 ambtenaren hebben van deze regeling gebruik gemaakt. Met de ruimte die door deze regelingen is ontstaan worden de nieuwe arbeidsplaatsen betaald. 
Garantie
De elf jongeren die de banen krijgen, worden aangenomen voor twee jaar. Als de gemeente tevreden over ze is, mogen ze langer blijven. Wie wil solliciteren, kan dat vanaf woensdag doen via de site van de gemeente Terneuzen.