Tweede Kamer wil dat België Doel sluit

Tweede Kamer wil dat België Doel sluit
Tweede Kamer wil dat België Doel sluit © Wikipedia: Emmelie2394
© OZ

Veiligheidsproblemen

NIEUW-NAMEN - De Tweede Kamer vindt dat de centrales een te groot gevaar vormen voor de volksgezondheid. De centrales worden regelmatig stilgelegd vanwege technische mankementen en veiligheidsproblemen. Vooral in Doel was het de laatste jaren keer op keer raak. Duitsland en Luxemburg hebben eerder ook al aan de Belgische regering gevraagd om de centrales te sluiten.

Veilig

Minister Melanie Schultz-Van Haegen weigerde tot nu toe om België op te roepen om de centrales te sluiten. Volgens de minister zijn de Belgische kerncentrales veilig. Maar de Tweede Kamer is het niet met haar eens.

Belgisch stroomtekort

Om de sluiting mogelijk te maken moet Nederland onze zuiderburen helpen om op een andere manier aan genoeg stroom te komen, vindt de Kamer. Zo moet een betere aansluiting op het Nederlandse net versneld worden uitgebreid. Overcapaciteit in Nederland en Duitsland zou een Belgisch stroomtekort door sluiting van de centrales kunnen opvangen. 

Inspraak

Daarnaast wil de Tweede Kamer dat het kabinet zich ook inzet voor inspraak van bewoners van de grensstreek op het gebied van de veiligheid van kerncentrales net over de grens, zoals die in Doel. Een meerderheid in de Kamer steunt een motie daartoe van GroenLinks.

Honderd kilometer

De inspraak moet straks gelden voor bewoners die binnen een straal van honderd kilometer van kerncentrales wonen. Zo krijgen bewoners van de grensstreek meer te zeggen over de veiligheid van centrales die in hun achtertuin staan. Dat zou betekenen dat heel Zeeland inspraak krijgt over Doel.