Opvang gezocht voor bijenvolk

Opvang gezocht voor bijenvolk
Opvang gezocht voor bijenvolk © OZ
Open imkerijdag

Hobby

BIERVLIET - Tijdens de Open Imkerijdagen wordt uitgelegd hoe belangrijk bijen zijn voor de natuur. Imkers laten zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Sommige imkers hebben een observatiekast, waar een bijenvolkje achter glas te zien is. Ze laten zien hoe honing wordt gemaakt.
Boodschap
Naast de informatie over het houden van bijen hebben de imkers ook een belangrijke boodschap. Het gaat namelijk niet zo goed met de bijen in Zeeland. Dat zegt imker Hans de Waele. De Waele heeft een imkerij in Biervliet. Vorig jaar had hij nog 9 bijenkasten, dus 9 volken. Maar voor de winter waren dat er nog maar 5. Inmiddels heeft hij weer 7 bijenkasten in de tuin. Hij merkt ook dat de opbrengst van de honing minder is dan tien jaar geleden. 
© OZ
Verstening
De reden dat het niet goed gaat met de bijen heeft verschillende oorzaken, zoals de varroamijt, het gebruik van bestrijdingsmiddelen op het land en de verstening van onze achtertuinen en het landschap. Volgens De Waele ligt de oplossing van het probleem bij de mensen zelf. "Eigenlijk zouden zoveel mogelijk mensen met een tuin een bijenkast moeten plaatsen. Als we meer plekken creëren waar bijen terecht kunnen zal dat een effect hebben op de natuur."
Actiegroepen
Bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 procent van de voedingsgewassen. Het uitsterven van bijen heeft invloed op onze voedselketen en ons ecosysteem. Meerdere actiegroepen maken zich momenteel sterk om het uitsterven van de bij tegen te gaan.