Archeoloog komt skelet baby tegen in doos (video)

Archeoloog komt skelet baby tegen in doos (video)
Archeoloog komt skelet baby tegen in doos (video) © OZ
© OZ
MIDDELBURG - Vondsten
Hendrikse kreeg de doos in handen via iemand uit Sluis die hem op straat aanklampte en zei dat ze iets had gevonden in de Kerk van Sint Anna ter Muiden. Dat bleek een bijzondere ontdekking te zijn. 
Opruimen
Bij het opruimen van de kelder trof men in een kast in een oude doos een hoop scherven en potten aan. Bestuursleden van de kerk vonden dat alles weggegooid kon worden, maar een diaken was het daar niet mee eens en heeft alles naar Hendrikse gebracht, die in Sluis woont en archeologisch medewerker is van het SCEZ in Middelburg is. Hij heeft zich over de scherven en potten ontfermt.
Archeoloog met pensioen
Pensionering
Archeologie is een grote hobby van Hendrikse maar hij gaat binnenkort met pensioen. Een hobby, want zijn eigenlijke beroep was bakker. In 1986 was hij bij een opgraving onder leiding van provinciaal archeoloog Van Heeringen in het centrum van Middelburg. Vier jaar later werd hij aangesteld als depotbeheerder van de Zeeuwse archeologische collectie in Middelburg en werd daarnaast archeologisch medewerker.
Opgravingen
Hendrikse heeft in al die jaren bij veel opgravingen geassisteerd. En heeft bijna alle voorwerpen en objecten in het depot gearchiveerd en in kaart gebracht. Hij ziet ze dan ook als zijn 'kindjes'. "Alle voorwerpen vertellen een verhaal en geven een stukje geschiedenis prijs. Ik vind het prachtig dat ik daar een stukje aan kon bijdragen" 
Archeoloog met pensioen
Kerkhof
Doodgeboren baby's mochten niet op het kerkhof begraven worden, omdat ze niet gedoopt waren. Ze werden daarom in kookpotten bij avondschemering vlakbij het kerkhof begraven, tegen de haag aan. Dit soort begrafenissen werden in de volksmond ook wel 'haagbegrafenissen' genoemd. In Sint Anna ter Muiden zijn in 1962 drie van die 'kinderpotten' gevonden, waarvan één met een lijkje erin. 
Aardenburg 
Eén pot is in het archeologisch museum in Aardenburg beland. De andere twee potten zijn toen ook onderzocht, maar zijn op een geven moment gewoonweg 'vergeten'. Niemand wist zelfs waar ze waren gebleven. Nu zijn ze dus bij het opruimen van de kerk weer teruggevonden. 

Paus

In 2006 heeft Paus Benedictus XVI deze regel gewijzigd en sindsdien mogen mensen die niet gedoopt zijn toch op gewijde grond begraven worden.
© OZ

Vlaanderen

Potten met doodgeboren baby's zijn zeer zeldzaam. Het is voor Zeeland een bijzondere vondst. Er zijn slechts enkele vondsten bekend in Vlaanderen en in Noord-Nederland. Gewoonlijk werden kinderen in een kist begraven. Maar dan blijft er na een tijdje niets meer over. In een afgesloten pot blijven de restanten veel langere tijd intact. 
Belfort
De pot is inmiddels door Hendrikse gerestaureerd wordt binnenkort tentoongesteld in het Belfort in Sluis. Het skelet wordt nog verder onderzocht. Het is nog onduidelijk wat er daarna mee gaat gebeuren. De Rijksdienst voor Archeologisch Bodemonderzoek in Amersfoort heeft inmiddels al interesse getoond.