Westerscheldetunnel: 9,9 miljoen euro winst

Tolplein Westerscheldetunnel
Tolplein Westerscheldetunnel © OZ

Tolopbrengsten

ELLEWOUTSDIJK - Omdat de onderhoudskosten eenmalig wat hoger uitvielen, is de toename van tolopbrengsten maar gedeeltelijk terug te zien in de winst. In 2014 maakte de tunnel 9,8 miljoen euro winst, in 2015 9,9 miljoen.

Meer verkeer

Het verkeer in de tunnel nam met 2,6 procent toe, dat is meer dan verwacht. Sinds de opening stijgt het verkeer gemiddeld namelijk met zo'n 2 procent per jaar. In totaal telde de tunnel in 2015 meer dan 6 miljoen passages.
Hogere kosten
De onderhoudskosten vielen in 2015 eenmaal hoger uit. Maar de verwachte onderhoudskosten voor de komende jaren zijn in het jaarverslag aanzienlijk naar beneden bijgesteld.
Eerder tolvrij
Omroep Zeeland berekende onlangs dat de Westerscheldetunnel genoeg winst maakt om zo'n vijf jaar eerder tolvrij te kunnen. Ook met de gegevens uit het nieuwe jaarverslag is dat nog steeds het meest realistische scenario.
Lees ook: Westerscheldetunnel kan vijf jaar eerder tolvrij

Aandeelhouder
De winst van de tunnel wordt uitgekeerd aan de aandeelhouder en dat is de Provincie Zeeland. Die wil met dat geld de kosten terugverdienen voor de aanschaf van de Westerscheldetunnel en de bouw en het onderhoud van de Sluiskiltunnel.