'Sterfte zeehondenpups mogelijk door epidemie'

'Sterfte zeehondenpups mogelijk door epidemie'
'Sterfte zeehondenpups mogelijk door epidemie' © OZ
Aangespoelde premature zeehondenpup
Aangespoelde premature zeehondenpup © EHBZ

Premature zeehondenpups

OOST-SOUBURG - Het gaat om aangespoelde premature zeehondenpups, ze zijn dus te vroeg geboren en ergens in het zuidwesten van Nederland op de kust terechtgekomen. Daaronder valt dus ook de Zeeuwse kust. Of het daadwerkelijk om een epidemie gaat is nog niet bekend, maar het lijkt er volgens Jaap van der Hiele van Zeezoogdierenhulp ZuidWest wel op.

Geschrokken

Van der Hiele was naar eigen zeggen geschrokken toen hij doorhad om hoeveel het ging. "Ik was aan het inventariseren en ik kreeg te horen: bij mij gaat het om zoveel, ik had er zoveel, bij mij zoveel en ineens zat ik op veertien. Dat terwijl ik normaal gesproken maar één of misschien twee meldingen zou kunnen noteren. En dan moet het geboorteseizoen van de gewone zeehond hier nog beginnen", aldus Van der Hiele.

Onderzoek

Om te achterhalen het inderdaad om een epidemie gaat en zo ja om welke dat zou onderzoek moeten uitwijzen. "Dan zou je in een laboratorium moeten gaan kijken wat er nou precies met de dieren is misgegaan. Ik hoop dat een Imares of NIOZ het op zich neemt om hiernaar te gaan kijken."
Grafiek aangespoelde zeezoogdieren, dood en levend
Grafiek aangespoelde zeezoogdieren, dood en levend © EHBZ

Aangespoelde zeezoogdieren

Behalve de gewone zeehonden zijn ook de cijfers van dit jaar tot nu toe bekend wat betreft het totale aantal aangespoelde zeezoogdieren. Dat ligt nu op 182 en ook dat aantal is fors. In heel 2015 zijn er zo'n 120 zeezoogdieren aangespoeld en het jaar ervoor waren het er 150.

Meer bruinvissen

Die toename komt vooral door de bruinvissen. Daarvan zijn er flink meer aangespoeld, zowel dood als levend. "Als het zo doorgaat komen we uit tussen de 350 en de 400. Dat is dus ongeveer één per dag. Dat is veel."

Verklaring

In ieder geval een deel van de verklaring hiervoor is het feit dat er veel meer zeezoogdieren in het algemeen en bruinvissen in het bijzonder leven voor de Zeeuwse kust, dus spoelen er ook meer aan. Mogelijk speelt daarin ook het zachte winterweer van de laatste jaren een rol.