'Talent van kinderen ontwikkelen via ouders' (video)

'Talent van kinderen ontwikkelen via ouders' (video)
'Talent van kinderen ontwikkelen via ouders' (video) © OZ
Talentontwikkeling animatie
'S-HEER ARENDSKERKE - Kijken naar het kind
Onderzoekers Cindy Meijaard en Mieke Zijlstra hebben onderzocht hoe het basisonderwijs in Zeeland zich nog beter kan richten op talentontwikkeling. Nu gebeurt dat volgens de onderzoekers nog te weinig. En dus is de aanbeveling van het onderzoek, volgens Mieke Zijlstra, dat scholen beter moeten kijken naar het kind. ''Ieder kind heeft talent. En veel scholen denken nog dat talentontwikkeling ten koste gaat van de dagelijkse lesuren. Maar dat hoeft helemaal niet. Als een kind Engels moet leren en het heeft talent voor muziek dan kun je hem of haar bijvoorbeeld een muzieknummer laten maken met Engelse woordjes. Je combineert dan een les met talentontwikkeling.''
Onderzoekers Cindy en Mieke
Onderzoekers Cindy en Mieke © OZ

Rol ouders

Maar het houdt voor de scholen niet alleen op bij het kijken naar het kind. Zo moeten ouders erbij betrokken worden. Niet alleen omdat zij nog dichter bij het kind staan maar ook om de leerkracht te ontlasten. De onderzoekers stellen voor dat een ouder die bijvoorbeeld alles weet over tuinieren dat ook met die kinderen gaat doen die daar interesse voor hebben. Op die manier kan de leerkracht ondertussen ander werk doen zoals bijvoorbeeld nakijken. Volgens de onderzoekers is dat een win-winsituatie.
Leerkrachten bij Arendsslot
Leerkrachten bij Arendsslot © OZ
Rapport met handvatten
Het onderzoek werd vanmiddag in het Arendsslot gepresenteerd voor een groot deel van de Zeeuwse onderwijswereld. De eerste reacties zijn positief en de onderzoekers gaan de resultaten en aanbevelingen nu uitwerken in een rapport. Maar daar blijft het niet bij want er zitten handvatten aan. Dat houdt in dat scholen met het rapport direct aan de slag kunnen om talentontwikkeling bij de leerlingen te stimuleren. 
ITEM talentontwikkeling basisonderwijs