Calvijn College is debatkampioen van Zeeland

Calvijn College is debatkampioen van Zeeland
Calvijn College is debatkampioen van Zeeland © Zeeuws Debattoernooi

MIDDELBURG - — Jolanda Boerjan (@JolandaBoerjan)
">

Recordaantal deelnemers

Meer dan negentig scholieren uit heel Zeeland streden donderdag op het Provinciehuis in Middelburg om de titel. Voor de debatwedstrijd is dat een recordaantal deelnemers. 

Stellingen

In verschillende debatronden gingen ze met elkaar in debat over stellingen als: sporters die zich inlaten met doping moeten levenslang geschorst worden. De Provincie Zeeland moet duurzame energie afdwingen. In Zeeland is te weinig ruimte voor multiculturaliteit. En Nederland moet alleen ontwikkelingshulp geven aan overheden die de Four Freedoms nastreven. 

Jury

De scholieren konden de stellingen van tevoren voorbereiden, maar ze hoorden pas vlak voor het debat of zij voor of tegen een stelling moesten pleiten. De winnaar werd bepaald door een jury met Harald Bergmann (burgemeester van Middelburg), Ton Veraart (statenlid D66) en Jolanda Boerjan (statenlid VVD).

Voor en door jongeren

Dit was de derde editie. Het Zeeuws Debattoernooi wordt voor en door jongeren georganiseerd. Sinds 2014 ligt de organisatie in handen van de 18-jarige Marten van der Maas en de 17-jarige Pim Zuidijk.