VRZ moet Zeeuwen beter informeren over Doel

VRZ moet Zeeuwen beter informeren over Doel
VRZ moet Zeeuwen beter informeren over Doel © OZ
De kerncentrale van Doel
De kerncentrale van Doel © OZ

Gebrek aan informatie

NIEUW-NAMEN - Volgens de D66 is het gebrek aan onafhankelijke informatie één van de zorgen van mensen die in de buurt wonen van Belgische kerncentrales, zoals Doel, net over de grens bij Nieuw-Namen. Ook door de toename in het aantal incidenten met de centrale worden bewoners van de grensstreek steeds ongeruster, stelt de D66-fractie.

Veiligheidsregio

Volgens de D66 ligt hierin ook een belangrijke taak voor de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). Veiligheidsregio's hebben al taken op het gebied van rampen- en crisisbeheersing en kunnen volgens de partij als betrouwbare bron van informatie dienen. Zo nodig kan de VRZ daarin samenwerken met de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS).

'Recht op'

Er wonen ongeveer negen miljoen mensen in een straal van honderd kilometer van de kerncentrale in het Belgische Doel. Daar vallen ook alle 380.000 Zeeuwen onder. "Bewoners en bedrijven moeten beter worden geïnformeerd en weten waar ze terecht kunnen voor betrouwbare informatie over wat er aan de hand is. Daar hebben ze ook recht op", vindt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven.

Sluiting

Dinsdag was Doel ook al onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer. Toen riep de Kamer minster Melanie Schultz-Van Haegen op om aan te dringen op sluiting van de kerncentrales van Doel en Tihange. Dat heeft de minister tot nu toe stelselmatig geweigerd. Ook werd een motie aangenomen van GroenLinks om inwoners van de grensstreek meer inspraak te geven over de kerncentrales over de grens.