Jeugdjournaal verplaatst de kerncentrale naar Axel

In de categorie fouten in de Zeeuwse topografie is dit een nieuwe: het Jeugdjournaal heeft in de uitzending van gisteravond de kerncentrale van Borssele verplaatst van Zuid-Beveland, over de Westerschelde heen, naar Zeeuws-Vlaanderen. Op de kaart stond de stip van Borssele ongeveer op de plek waar je op een wel-kloppende kaart Axel zou vinden.

Het Jeugdjournaal verplaatst een verkeerd gespeld Borssele naar Zeeuws-Vlaanderen (foto: NOS Jeugdjournaal)

Naast de verkeerde plaatsing op de kaart is Borssele ook nog eens fout gespeld, namelijk met één -s. Nu is dat wel te begrijpen, want het ís ook wel heel verwarrend met een gemeente die Borsele heet en in die gemeente de plaats Borssele. We maken het de niet-Zeeuwen niet bepaald makkelijk...

De gemeente

Voor wie het nog niet onder de knie heeft, dit is de gemeente Borsele:

Kaart van de gemeentegrenzen van de gemeente Borsele (foto: CBS)

Het dorp

En dit is het dorp Borssele, met daarnaast de kerncentrale:

51.424442,3.7363491

Spookkreeft

Overigens was het onderwerp van de bijdrage in het Jeugdjournaal wel om over naar huis te schrijven: het ging over de vondst van een nieuwe diersoort in het warme koelwater van de kerncentrale van Borssele: de Caprella equilibra, een zogeheten 'spookkreeft'.

Bekijk hier de hele uitzending van het Jeugdjournaal

Het vier millimeter lange diertje werd ontdekt door de 22-jarige Wageningse biologiestudent en natuurfotograaf Brian Pater uit Veenendaal. Hij was met een schepnetje aan het bestuderen wat er allemaal in het warme water bij de koelwateruitlaat zit, toen hij deze bijzondere vondst deed.

Nieuw

De Caprella equilibra is een vlokreeftensoort uit de familie van de Caprellidae, de leden van die familie worden ook wel 'spookkreeften' genoemd. Er zijn vier soorten van die spookkreeften die al langer in Nederland voorkomen, maar deze soort is hier nieuw.

Van oorsprong komt deze kreeftensoort uit de wateren van Amerika en Azië, maar via Noord-Afrika hebben ze hun leefgebied ook uitgebreid naar Europa. De laatste jaren waren er ook al waarnemingen uit België. Waarschijnlijk is het dier meegekomen met een schip.

En nog even over die foute Zeeuwse kaarten, dat komt vaker voor. Onlangs nog bleek de reisgidsenproducent Lonely Planet niets van de Zeeuwse topografie te snappen. Eerder waren het onder meer de ANWB en de Efteling die met een foute kaart kwamen aanzetten.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren