Gezocht: rij-examinatoren om wachtlijsten weg te werken

Gezocht: rij-examinatoren om wachtlijsten weg te werken
Gezocht: rij-examinatoren om wachtlijsten weg te werken © omroep zeeland
© omroep zeeland

Overschrijding

GOES - De regel is dat maximaal zeven weken na de aanvraag een kandidaat examen mag doen. Die zogenoemde reserveringstermijn wordt sinds maart geregeld overschreden. In Zeeland geldt dat vooral voor de locaties Terneuzen en Middelburg. In de afgelopen twaalf weken werd in die twee plaatsen gedurende vijf weken de maximale reserveringstermijn van zeven weken niet gehaald. In Goes was dit één week het geval. Dat heeft diverse oorzaken, zegt Nathalie Dingeldein van het CBR
ITEM wachttijdenrijexamens
© omroep zeeland

17-jarigen

Het CBR heeft de enorme toename van de vraag naar examens van 17-jarige niet voorzien. Dat is een belangrijke oorzaak voor de lange wachttijd.  Ook is er extra vraag naar taxi-examens en trekt de economie aan. Daarnaast blijkt het werven van voldoende gekwalificeerde examinatoren moeilijk te zijn. 

Benzine in het bloed

Nieuwe examinatoren moeten soelaas bieden. "Het blijkt nog best lastig om goede mensen te vinden." zegt Dingeldein.  "Het is een specifiek vak, waarbij we de lat hoog leggen. Het gaat tenslotte om de verkeersveiligheid van ons allemaal. Als examinator moet je bovengemiddeld goed rijden en ook over specifieke communicatieve eigenschappen beschikken. Dus bij deze een oproep aan Zeeuwen met benzine in hun bloed om zich aan te melden!"

Eind van het jaar

Het CBR wil in totaal 68 examinatoren opleiden. Aan het eind van het jaar moeten de wachttijden voor het examen normale proporties hebben aangenomen.
© omroep zeeland

Overzicht

In Zeeland kunnen theorie-examens alleen worden afgenomen in Goes, maar praktijkexamens ook in Terneuzen en Middelburg.
Onderstaande link geeft een overzicht van het aantal weken dat men moet wachten om examen te kunnen doen per locatie. https://www.cbr.nl/download/Gemiddelde%20reserveri...