Vlissingse gitaren in wonderhanden (video)

Vlissingse gitaren in wonderhanden (video)
Vlissingse gitaren in wonderhanden (video) © oz
Gitaarbouwer Vlissingen

Prijs

VLISSINGEN - Al die muzikanten hebben de gitaar van Zwier ontvangen als prijs voor het winnen van de European Guitar Award. Die muziekprijs heette eerder de Eddy Christiani Award. Dit jaar wint Steve Vai de Award en krijgt daarom een originele Zwier.

Kennis maken

Het was Leendert Haaksma, de eerste winnaar van de toenmalige 'Zeeuwse' Eddy Christiani Award, die in 2008 voor het eerst een Zwier kreeg. Daarna volgden onder meer Dany Lademacher, Jan Akkerman en vorig jaar, blueslegende Walter Trout. Zwier maakt normaal gesproken eerst kennis met de winnaars en vraagt hoe ze hun gitaar willen hebben. Sommige willen een elektrische gitaar, anderen gaan voor een akoestische.  
Zwier en Brian May
Zwier en Brian May © oz

Extreem

Het maken van een Zwier gaat niet altijd even snel. Zo moest Dany Lademacher, gitarist van Herman Brood's Wild Romance, een jaar wachten op zijn gitaar. Dat was volgens de Belg wel de moeite waard: ''Het is mijn allermooiste gitaar, en ik heb er nogal wat.'' Steve Lukather kreeg zelfs pas na 2,5 jaar zijn Zwier. De winnaar van 2016 zal ook nog even op zijn prijs moeten wachten. Na het gesprek met Steve Vai is besloten om een 'extreme, akoestische gitaar' te maken. 
Zwier ontmoet Steve Vai
Zwier ontmoet Steve Vai © oz

Uitreiking

De uitreiking van de European Guitar Award (voorheen de Eddy Christiani Award) is zaterdag 9 juli in Gebouw T in Bergen op Zoom. Naast winaar Steve Vai zijn daar ook eerdere winnaars bij, zoals Leendert Haaksma en Jan Akkerman.