32 jaar en al de helft van zijn leven in de politiek (video)

32 jaar en al de helft van zijn leven in de politiek (video)
32 jaar en al de helft van zijn leven in de politiek (video) © OZ
Robbert Lievense zit al zijn halve leven in de politiek

Politiek

ZIERIKZEE - Het begon allemaal toen hij plaatsnam in de dorpsraad van zijn geboortedorp Noordgouwe. Hij zette illegaal een caravan neer, omdat het hem te lang duurde bij de gemeente. Lievense was bezig aan een mbo-opleiding en zou daarna naar de toneelschool gaan. Voor zijn opleiding (juridisch medewerker openbaar bestuur) moest hij een fictieve politieke partij oprichten.

Geboren

Niet veel later deed hij dat echt met een aantal anderen samen: Leefbaar Schouwen-Duiveland was geboren. Over de afkorting van die naam hadden ze niet heel goed nagedacht, zo blijkt uit onderstaande video: 
Leefbaar Schouwen-Duiveland, LSD

Gemeenteraadsverkiezingen

Na veertien jaar is de partij waar hij begon uitgegroeid tot de grootste van de gemeente. Tijdens de vorige verkiezingen verloor de VVD één zetel ten koste van Leefbaar Schouwen-Duiveland. Fractievoorzitter Lievense werd coalitieleider en partijgenoot en vriendin Jacqueline van Burg nam plaats op de wethoudersstoel. Op donderdagochtend 20 maart 2014 was Robbert Lievense er nog steeds vol van. 
Kijk hieronder het fragment onze verkiezingsuitzending terug: 
Verkiezingsuitzending 20 maart 2014

Fascinatie

"Het vertegenwoordigen van het volk, dat is echt het allermooiste", antwoordt Lievense op de vraag wat hij het mooiste vindt aan zijn baan als politicus. "Bij mensen langs gaan, mailtjes en telefoontjes beantwoorden omdat de inwoners vragen hebben. Daar zijn wij als partij groot mee geworden en vind ik ook nog steeds leuk om te doen." Een leven zonder politiek kan hij zich niet voorstellen: "Mijn man is eraan gewend dat ik vrij veel van huis ben. Ik combineer mijn baan bij de gemeente Noord-Beveland met het politieke. Misschien gaat het wel minder goed als ik ineens veel thuis ben", vertelt hij lachend. 

Valkuil

Vanaf zijn achttiende stond hij op de kandidatenlijst en als 21-jarige kwam hij de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland binnen. Iemand van wie Lievense veel geleerd heeft, is ex-wethouder Ad Verseput. Tien jaar is hij wethouder geweest en hij nam onlangs afscheid. Hij heeft geprobeerd Robbert Lievense te leren om even na te denken voordat hij antwoord geeft. "Robbert is soms zo snel, maar af en toe is het verstandig in de politiek om even na te denken of je wel gelijk wilt antwoorden", vertelt Verseput. Een goede eigenschap van Lievense is volgens de ex-wethouder dat Lievense voor ieders standpunt openstaat. 
Ex-wethouder over Robbert Lievense
Ambitie
De fractievoorzitter voelt zich als een vis in het water in de gemeenteraad. "Ik ben nogal van de procedures. In het begin werd ik daar vaak op gewezen en nu ik al elf jaar in de raad zit, wijs ik er andere mensen op. Wethouder heeft Lievense nooit willen worden. Burgemeester wel, maar de ambitie om dat te worden, heeft hij op korte termijn niet meer. "Toen ik klein was riep ik dat, maar nu zou er ik nog niet aan moeten denken. Als fractievoorzitter en door mijn functie bij de gemeente Noord-Beveland zie ik wat je als burgemeester te vertellen hebt. Je kan veel minder invloed op het beleid uitoefenen. Dus ik zit voorlopig heel goed waar ik nu zit. Misschien is burgemeester zijn wel iets om mijn carrière mee af te sluiten."
ITEM Raadslid Schouwen