CDA wil gezamenlijke inspecties kerncentrales

CDA wil gezamenlijke inspecties kerncentrales
CDA wil gezamenlijke inspecties kerncentrales © OZ
© OZ
GOES - Weinig vertrouwen
Volgens De Lange toont de maatschappelijke onrust in Nederland over de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange aan dat er weinig vertrouwen bestaat in het Belgisch toezicht op de centrales, en zijn er zorgen over de kerncentrale van Borssele. "Het is duidelijk dat er gewerkt moet worden aan wederzijds vertrouwen. De centrales staan er en zijn onderdeel van onze energievoorziening. En er zijn veel arbeidsplaatsen mee gemoeid. Het is onverstandig om van de een op de andere dag radicale besluiten te nemen over kerncentrales," zegt De Lange.
Kortzichtig
"Deze week heeft de Tweede Kamer gezegd dat België zijn centrales moet sluiten. Dat is kortzichtig en aanmatigend," aldus De Lange. "In plaats van onze buurlanden te demoniseren moeten we de controle-instanties versterken en de informatie-uitwisseling verbeteren. Bijvoorbeeld door gezamenlijke inspectieteams op te richten in Benelux- verband inclusief Duitsland en Frankrijk."
Esther de Lange
Esther de Lange © Fotograaf: Marc Wallican
Foto: Marc Wallican
Conferentie
De CDA-delegatie in het Europees Parlement houdt vrijdag in Goes een conferentie over de energieagenda van de EU met onder andere de Belgische vicepremier Peeters, vertegenwoordigers van de Benelux, Zeeuwse ondernemers en studenten duurzaamheid.