Fruittelers mogen strijd aanbinden tegen suzuki-fruitvlieg

Fruittelers mogen strijd aanbinden tegen suzuki-fruitvlieg
Fruittelers mogen strijd aanbinden tegen suzuki-fruitvlieg © OZ
© OZ

Bestrijdingsmiddelen

NISSE - Tot voor kort waren er alleen ontheffingen om een middel te mogen gebruiken, maar nu worden twee chemische bestrijdingsmiddelen toegestaan. Volgens de Nederlandse Fruittelers Organisatie heeft de fruitvlieg de winter goed doorstaan en wordt gevreesd voor opnieuw een serieuze aantasting van het fruit.

Zuid-Europa

De schadelijke fruitvliegensoort komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië, maar is via Zuid-Europa ook in Nederland terechtgekomen. Het diertje zit sinds 2012 in vrijwel elke fruitboomgaard. In tegenstelling tot de inheemse fruitvliegen, eet de suzuki-fruitvlieg geen overrijp tot rottend fruit, maar juist vers fruit. Daardoor veroorzaken de kleine vliegjes veel financiële schade voor fruittelers.
Zacht fruit
De suzuki-fruitvlieg is vooral te vinden in het zacht fruit en steenfruit. Ook in Zeeland dook het vliegje op diverse plekken op en dat zorgde voor een schade bij Zeeuwse fruittelers van ongeveer één miljoen euro in 2014/2015.

Fruitafval

Het advies was twee jaar terug en ook vorig jaar om de boomgaarden zo schoon mogelijk te houden. Fruitafval moest zo snel mogelijk worden omgeruimd om de vlieg en het ontstaan van meer vliegen tegen te gaan.