Trimbos Instituut: Zeeland is nu een blinde vlek (video)

Trimbos Instituut: Zeeland is nu een blinde vlek (video)
Trimbos Instituut: Zeeland is nu een blinde vlek (video) © oz
Testlab drugs 2

Roosendaal is ver weg

GOES - Indigo Verslavingspreventie ziet dat ook in Zeeland partydrugs als XTC en speed worden gebruikt. "Ik krijg regelmatig de vraag van mensen die een pil willen laten testen. Dan geef ik ze het adres van de dichtstbijzijnde locatie , dat is in Roosendaal. Dan beginnen mensen al te zuchten, dat is te ver weg", zegt preventiewerker Leo de Pan.

Zicht op het aanbod

Het voordeel van een test-service is dat er zicht komt op welke drugs hier worden aangeboden. "Mocht er iets gevaarlijks tussen zitten, dan kunnen we bijvoorbeeld actief flyeren of via social media waarschuwen." Hij zegt dat Indigo enkele jaren geleden heeft geprobeerd om hier zo'n service op te zetten. Maar daarvoor kreeg ze niet alle gemeenten mee, en ook het financiële plaatje niet rond, zegt hij. Een wekelijks spreekuur zou al gauw 20.000 euro per jaar kosten, en Indigo kan dat zelf niet opbrengen, zegt De Pan. 
© OZ
Alarm
Harddrugs. Ze zijn verboden, maar ze worden toch gebruikt. Het ministerie van VWS wil in de gaten houden welke drugs er op de markt zijn, en weten wat er in zit. Dit gebeurt via een landelijk netwerk, van zogenoemde DIMS (Drugs informatie en monitoring system) ofwel testservices.  Die vallen weer onder het Trimbos Instituut. Doel is een beeld te krijgen welke drugs er rondgaan. Als er gevaar is voor de volksgezondheid gaat er een landelijk alarm uit. De service heeft ook een preventieve functie: preventiewerkers gaan altijd een gesprek aan met de cliënt die -gratis en anoniem- een pil of poeder komt laten testen. En geven een waarschuwing mee; drugsgebruik is nooit zonder risico's.
© OZ

Ziekenhuisopnames

Ook verslavingsarts Ralph van de Wijnckel van Emergis is voor de komst van een test-plek in Zeeland. "Als je pillen neemt met bijvoorbeeld een te hoge dosering, dan kan dat tot levensgevaarlijke situaties leiden. Dat leidt soms ook tot ziekenopnames. Veilig drugsgebruik bestaat niet, maar er is wel zo iets als verantwoord gebruik".
Bij de Zeeuwse ziekenhuizen komen jaarlijks mensen terecht op de spoedafdeling die XCT, speed of cocaïne hebben gebruikt. De ziekenhuizen kunnen niet achterhalen of dat komt door het gebruik van foute drugs. Wel signaleert het ADRZ gevallen van verkeerd gebruik of een te hoge dosis.