Eerste ervaringen trekkerrijbewijs positief (video)

Eerste ervaringen trekkerrijbewijs positief (video)
Eerste ervaringen trekkerrijbewijs positief (video) © Omroep Zeeland
T-rijbewijs jaar later
GOES - Ongelukken
Volgens een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is de verkeersveiligheid in Nederland de laatste twintig jaar sterk verbeterd, maar bleef het aantal ongelukken met landbouwvoertuigen relatief hoog. Reden voor de overheid om een speciaal trekkerrijbewijs in te voeren.
Eisen minder hoog
Tot een jaar geleden was een tractorcertificaat voldoende om de weg op te gaan met een tractor. De eisen daarvoor waren minder hoog. Een theorie-examen en een klein praktijkexamen op het eigen erf waren voldoende. Voor het tractorrijbewijs zijn rijlessen bij een rijschool noodzakelijk en het theorie- en praktijkexamen worden afgenomen door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. 
© Omroep Zeeland
Slagingspercentage
Het Zeeuwse slagingspercentage voor het praktijkexamen van het trekkerrijbewijs ligt iets onder het landelijk gemiddelde met 57 procent tegenover 63 procent landelijk, volgens cijfers van het CBR. Bij het theorie-examen doen de Zeeuwen het juist iets beter dan het landelijk gemiddelde met 82 procent tegenover landelijk 79 procent.
Best pittig
Rij-instructeur Ko Dek, die nu een jaar tractorrijlessen geeft, ziet dat zijn leerlingen het examen best pittig vinden. "Het besturen van een trekker kunnen de meesten al wel, maar het samenspel met anderen blijkt lastig." 
T-rijbewijs jaar later
Wennen
Om kandidaten en opleiders te laten wennen aan het nieuwe examen wordt de slagingsnorm voor het theorie-examen in fasen omhoog geschroefd. Nu moet een kandidaat 37 van de 50 (74%) vragen goed hebben om te slagen. Per 1 september 2016 wordt de eerste verhoging doorgevoerd naar 38 goede antwoorden (76%). Uiteindelijk moeten de kandidaten 80% van de vragen goed hebben om te slagen.