Cijfers CBS lijken te zeggen: Zapraszamy do Zeeland

Cijfers CBS lijken te zeggen: Zapraszamy do Zeeland
Cijfers CBS lijken te zeggen: Zapraszamy do Zeeland © OZ
Poolse winkel in Goes
Poolse winkel in Goes © OZ

2036 procent

KRUININGEN - In heel Nederland is de Poolse bevolkingsgroep een snelle groeier: een stijging van 322 procent sinds 2004, naar bijna 150.000 Polen in totaal. Maar in Zeeland was de toename in de zelfde periode nog veel sterker, namelijk 2036 procent, van 162 naar 3461 Poolse inwoners op 1 januari jongstleden. In de cijfers zijn alleen de ingeschreven burgers meegerekend. Seizoensarbeiders, bijvoorbeeld voor de fruitpluk, zijn niet meegerekend.

Reimerswaal

In absolute cijfers wonen de meeste Polen (ruim 600) in de gemeente Terneuzen. Maar relatief is Reimerswaal de Zeeuwse gemeente met de meeste Polen: 2,16 procent van alle inwoners is inmiddels Pools. Het Zeeuwse percentage is 0,91 procent en dat is iets hoger dan het landelijke aandeel: 0,88 procent.

Graphic Polen in Zeeland

Belgen
Door de sterke groei van het Poolse bevolkingsdeel zijn de Duitsers enkele jaren geleden al van de tweede plaats op de lijst van Europese immigranten in onze provincie verdrongen. Maar de Belgen (ongeveer dubbel zoveel als Polen) gaan in Zeeland nog altijd aan kop. In de rest van Nederland is dat andersom: daar staan de Duiters op de eerste plaats als Europese immigrant, de Polen op twee en de Belgen op drie.