Zeeuwse politiek is een blank bolwerk (video)

Zeeuwse politiek is een blank bolwerk (video)
Zeeuwse politiek is een blank bolwerk (video) © OZ
Cijfers plus interview Joost van Leeuwen

Dit zijn de cijfers

OOST-SOUBURG - Bij verkiezingen mogen 300.000 Zeeuwen hun stem uitbrengen. Daarvan hebben 13.000 mensen een niet-westerse achtergrond en vormen dus 4,3 procent van de kiezers. In Zeeland zijn 350 politici actief bij gemeenteraden, Provinciale Staten en het waterschap. Als je 4,3 procent van dat aantal neemt, kom je uit op twaalf. Met vier politici zijn Zeeuwen met een niet-westerse achtergrond dus ondervertegenwoordigd in de politiek.

PvdA

Van de vier allochtonen die wel politiek zijn in in Zeeland, zijn er drie raadsleden: Youssef Bouziani  (PvdA, Vlissingen), Yeter Erbisim (TOP/Gemeentebelangen, Terneuzen) en Mehmet Kavsitli (PvdA, Middelburg). Ook in Provinciale Staten zit één Zeeuw met een niet westerse achtergrond. Dat is Bayram Erbisim (PvdA).
Vier Zeeuwse politici met niet-westerse achtergrond
Vier Zeeuwse politici met niet-westerse achtergrond © OZ
Afspiegeling van de samenleving
Ook de man met het hoogste politieke ambt in Zeeland is blank. Maar commissaris van de Koning Han Polman vindt het wel belangrijk dat Zeeuwse volksvertegenwoordigers een goede afspiegeling van de samenleving moeten zijn. Dat geldt wat hem betreft niet alleen voor mensen met een niet-westerse achtergrond: "We hebben ook te weinig vrouwen en jongeren in de politiek. En het zal ongetwijfeld zo zijn dat ook mensen die afkomstig zijn uit andere culturen onvoldoende vertegenwoordigd zijn".
Aboutaleb
Toch weet Polman genoeg voorbeelden van allochtonen die wel met succes een carrière in de politiek hebben opgebouwd. Als voorbeelden noemt hij de burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en Tweede Kamervoorzitter Arib, die allebei een Marokkaanse achtergrond hebben.
Oproep
Daarom roept hij Zeeuwen met een niet-westerse achtergrond op om zich aan te sluiten bij een politieke partij: "Iedereen die Nederlander is, ook al is hij elders geboren, die iets wil betekenen voor de samenleving: laat je zien, laat je horen en sluit je aan bij een politieke partij. Het is ontzettend dankbaar werk om iets voor je land of je provincie te betekenen. En daar is in Zeeland echt ruimte voor!" 
Interview Han Polman (internet)