Oud-teamgenoot nu supporter van sterspeler Rode Duivels (video)

Oud-teamgenoot nu supporter van sterspeler Rode Duivels (video)
Oud-teamgenoot nu supporter van sterspeler Rode Duivels (video) © OZ
Dam De Bruyne resized
TERNEUZEN - Geen makkelijke jongen
In de jeugd van AA Gent was Dam de aanvoerder van het jeugdteam waar ook de toen al zeer talentvolle Kevin De Bruyne deel van uitmaakte. Van zijn negende tot zijn veertiende speelde Dam daar samen met De Bruyne. Toen was voor hem al duidelijk, dat de rossige Belg een megatalent was. "Hij werd altijd al ingedeeld in een hogere leeftijdscategorie en ook daar blonk hij altijd uit. Als je bij Kevin in het team zat, wist je dat de kans groot was dat je ging winnen. Daarnaast was zijn karakter opvallend. Hij was geen makkelijke jongen in het veld. Zeker niet als hij verloor. Dan was er niets met hem te beginnen. Zijn ouders brachten Kevin ook regelmatig naar ons huis in Terneuzen. Dat vonden ze denk ik wel lekker. Even wat rust", lacht Dam.
Beker van België
In 2002 wonnen Dam en De Bruyne de bekerfinale van België in hun leeftijdscategorie door in de finale met 6-2 van Racing Genk te winnen. Ook in die wedstrijd was De Bruyne de grote man door vier goals te scoren. De Belgische televisezender AVS maakte daar een reportage over.
De Bruyne AVS resized 2
Arsenal
Dam en De Bruyne werden vrienden in de jeugd bij AA Gent en toen de Belg door het Londense Arsenal werd uitgenodigd voor een stage en daarbij een vriend mee mocht nemen, koos hij voor Juriën Dam. "Dat was natuurlijk een geweldige ervaring. Ik heb daar zelfs nog gescoord tegen Fulham", herinnert Juriën Dam zich. "Maar toch had ik wel wat moeite om me aan te passen. Kevin niet. Hij sprak de taal al, omdat hij Engelse familie had en op voetbalgebied hoorde hij ook daar gelijk bij de besten." 
Juriën Dam ging samen met Kevin De Bruyne op stage bij Arsenal
Juriën Dam ging samen met Kevin De Bruyne op stage bij Arsenal © OZ
Boek
Kevin de Bruyne is nu 24 jaar, speelde in Duitsland bij Werder Bremen en Wolfsburg en staat nu onder contract bij de Engelse topclub Manchester City. Daarnaast is er een boek over hem geschreven met de titel 'Keep It Simple'. Daarin wordt ook de reis met Juriën Dam naar Londen beschreven. 
Zaamslag
Waar De Bruyne zijn geld tegenwoordig dus in Manchester verdient, speelt Dam op de Zeeuwse velden bij Zaamslag. "Het is duidelijk dat ik te weinig kwaliteit heb om net zo ver te kunnen komen als Kevin", zegt hij. "En karakter speelt ook een belangrijke rol. Hij kon echt een rotventje zijn als voetballer. Ik zit anders in elkaar. Of ik dat erg vind? Nee, helemaal niet. Ik geniet van wat Kevin allemaal bereikt en volg het op de voet. Ik ben al bij wedstrijden in Duitsland geweest, in het najaar ga ik naar Manchester en ik heb nog regelmatig contact met zijn ouders." 
Juriën Dam is tijdens het EK supporter van België, maar vooral van Kevin De Bruyne
Juriën Dam is tijdens het EK supporter van België, maar vooral van Kevin De Bruyne © OZ
Grootste fan
Welk land op de sympathie van Dam kan rekenen tijdens het EK laat zich raden. "Ik ben natuurlijk voor België. En dan vooral door Kevin De Bruyne. Ik ben de grootste De Bruyne-fan van Nederland. Dus ook tijdens het EK."