Vlas selecteren in de regen betekent harder werken (video)

vlas in bloei

Regen

SLUISKIL - De regen van de laatste dagen vertraagt het selecteren en kruisen. Wanneer de zon schijnt, bloeien de bloemen langer zodat bijen en hommels meer tijd hebben om de planten te bestuiven. Onder deze weersomstandigheden bloeien de planten korter, waardoor de kans op natuurlijke bestuiving afneemt.

Zelf bestuiven

Dat betekent dat de telers meer planten zelf moeten bestuiven. Dat heeft wel als voordeel dat ze gericht planten van verschillende rassen met elkaar kunnen kruisen, waar uiteindelijk over een jaar of twaalf een nieuw sterker ras uitgroeit. 

Vooruitkijken

Dat ze nu al bezig zijn met de rassen van over twaalf jaar, betekent dat je moet kunnen voorspellen waar er over een aantal jaar behoefte aan is, zegt Eugenie van de Bilt, vlaskweker uit Sluiskil. Het kweken van vlas en het ontwikkelen van nieuwe rassen is haar met de paplepel ingegoten in het familiebedrijf Van de Bilt dat vlas over de hele wereld verhandelt. 
© Omroep Zeeland
Meeldauw 
Een voorbeeld van de vooruitziende blik die je moet hebben als vlaskweker is een nieuw ras wat Eugenie heeft ontwikkeld en resistent is voor meeldauw. Deze schimmel kwam tot een aantal jaar geleden niet tot nauwelijks voor, maar is nu een wijdverbreid probleem in de hele landbouwsector. Door het nieuwe ras is het niet meer noodzakelijk om de schimmel te bestrijden met chemicaliën.

Volwaardig ras

Van de ongeveer 200 kruisingen die ze ieder jaar maken, groeien er na twaalf jaar gemiddeld twee uit tot een volwaardig ras. De andere kruisingen vallen tussentijds af.
Blessures
Van oorsprong wordt vlas vooral verwerkt in textiel, als vervanger van katoen. Maar tegenwoordig wordt vlas ook gebruikt voor andere producten, zoals hockeysticks. Het gebruik van vlas gaat trillingen tegen en voorkomt daarmee blessures.
ITEM: vlas in bloei