Bezuinigingen zorg: 'Ik werk dubbel zo hard voor minder geld'

Bezuinigingen zorg: 'Ik werk dubbel zo hard voor minder geld'
Bezuinigingen zorg: 'Ik werk dubbel zo hard voor minder geld' © OZ
Zorgboerderij pitteperk
Zorgboerderij pitteperk © OZ
MIDDELBURG - Harder werken
Op zorgboerderij Pitteperk in Middelburg is het budget in een jaar tijd gehalveerd. Kregen de cliënten eerst gemiddeld 8 dagdelen zorg, nu wordt er voor gemiddeld 4,5 dagdelen betaald. Zorgboer Peter Dreessen kan het niet over zijn hart verkrijgen zijn cliënten minder dagen te laten komen. Op het bedrijf werken alle begeleiders dubbel zo hard met grotere groepen. "Ik kan toch niet zeggen, je mag niet meer de hele week komen?", zegt Dreessen, "Mensen hebben een dagritme nodig, waardering en meedoen in de maatschappij."
Minder zorg
Op een zorgboerderij leren mensen met een beperking werken in een dagritme. Ze leren op tijd komen, opdrachten uitvoeren, verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid. "Wij op Pitteperk doen er alles aan om onze hulpboeren te laten ontwikkelen en een plek in de maatschappij te laten behouden", zegt Peter Dreessen, "Dat wil de gemeente ook wel, merk ik, die zien de hulpvraag echt wel." Alleen wordt die nodige zorg nu maar ten dele vergoed. "Er is een budget en daar moet je het maar voor doen. Mooier zou zijn, als het budget wordt aangepast aan de zorgvraag."
Niet volhouden
Uiteindelijk zal de zorg door de lage vergoedingen verder moeten inkrimpen. "Dit kunnen wij niet volhouden", zegt Dreessen, "Nieuwe cliënten krijgen straks enkel nog de zorg die wordt vergoed." 
zorgboerderijpitteperk1

Grotere groepen

Ook zorgboerderij Binnenstebuiten in Terhole is geraakt door de bezuinigingen. Hier leren kinderen met autisme of gedragsproblemen sociale vaardigheden. De kinderen verzorgen samen de boerderijdieren. Ze leren hoe ze hun gedrag op elkaar en op de dieren moeten aanpassen. De zorgboer verwacht dat de groepen noodgedwongen moeten worden vergroot. Kleinere groepen betekent minder persoonlijke begeleiding. Zorgboer Jan Kees van Gaalen overweegt ook om de activiteiten te vereenvoudigen.

Bezuiniging hakt erin

Veel kinderen op zorgboerderij Binnenstebuiten zijn door de gemeenten lager ingeschaald. Ze krijgen eenvoudigere begeleiding voor een lager tarief. De zorg verschraald en de inkomsten van de zorgboerderij zijn gedaald. "Die tarieven liggen wel dertig procent lager", zegt zorgboer Van Gaalen, "Dat hakt er wel in." 
zorgboerderijen2
Gevolgen
Zorgboer Van Gaalen maakt zich zorgen. Door de bezuinigingen krijgen de kinderen ook minder persoonlijke begeleiding. Kinderen zullen zich minder snel ontwikkelen. Van Gaalen vreest dat dit voor sommige kinderen ernstige gevolgen kan hebben. Sommige gedragsproblemen geven thuis zoveel problemen, dat kinderen uit huis moeten worden geplaatst. "Dat is pas echt duur", zegt Van Gaalen.