Emergis neemt psychiatrische zorg ADRZ over

Emergis neemt psychiatrische zorg ADRZ over
Emergis neemt psychiatrische zorg ADRZ over © oz
Emergis Kloetinge
Emergis Kloetinge © OZ
KLOETINGE - Emergis
Met de overgang komt vrijwel alle psychiatrische zorg in Zeeland in handen van Emergis. Eerder nam het al de opname voor psychiatrische zorg over van ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen.
Kloetinge
Voor de patiënten van de PAAZ-afdeling (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis) van het ADRZ verandert er niet veel. Zij zitten al sinds begin dit jaar op het terrein van Emergis in Kloetinge. Het ziekenhuis verhuisde de afdeling, omdat het ziekenhuis in Vlissingen ging renoveren en omdat er toen al sprake was van een overname door Emergis. Toen was er alleen nog geen overgangsdatum.
Gebrek
In eerste instantie stond de overgang gepland op 1 juli. Maar door het gebrek aan psychiaters is die uitgesteld tot september. "Wij zijn nu druk aan het werven", zegt woordvoerder van het ADRZ, Dick Bosscher.

Lastig

Volgens hem is het lastig om geschikte kandidaten te vinden, omdat er maar weinig psychiaters in Nederland zijn, "Die ook nog eens overgehaald moeten worden om naar Zeeland te verhuizen", zegt Bosscher. De drie psychiaters waar het ziekenhuis naar op zoek is, krijgen een duo-functie. Ze komen deels bij het ziekenhuis en Emergis te werken.
© OZ

Huisbezoek

De psychatrische zorg wordt vanaf september in heel Zeeland anders geregeld. In Zeeuws Vlaanderen is dat al het geval, daar sloot ziekenhuis ZorgSaam vorig jaar al haar PAAZ-afdeling. Sindsdien worden de Zeeuws Vlaamse patiënten thuis bezocht en behandeld, om acute opnames te voorkomen.

Werkwijze

De twee verschillende werkwijzes zorgden in mei voor problemen bij Emergis. Doordat Zeeuws-Vlaamse patiënten werden doorgestuurd naar de Emergis-opvang en de capaciteit op de afdeling van het ADRZ was gehalveerd, kon Emergis niet alle patiënten opvangen. Zo moesten geplande opnames worden uitgesteld of geannuleerd.

Opgelost

Die problemen zijn na de overgang grotendeels opgelost, verwacht Nanon Doeland van Emergis. Behalve de bedden die nu in gebruik zijn door het ADRZ krijgen ze er ook extra personeel bij. Daarnaast is het de bedoeling dat de intensieve behandeling thuis, zoals in Zeeuws-Vlaanderen, vanaf september ook in de rest van Zeeland volledig op gang is.
Toekomst 
De concentratie van de psychiatrische zorg was een van de aanbevelingen van de commissie Toekomstige Zorg in Zeeland om de zorg in de provincie betaalbaar en bereikbaar te houden.