Zo Zeeuws zijn onze streekproducten

Zo Zeeuws zijn onze streekproducten
Zo Zeeuws zijn onze streekproducten © OZ
© OZ

Keurmerk

ZIERIKZEE - Verkopers op de streekproductenmarkt in Zierikzee weten het wel: zij leveren producten uit de regio en mogen daarom zeggen dat ze een Zeeuws product hebben. Die producten dragen het Zeker Zeeuws Keurmerk'' . Daaraan zie je dat de producten in Zeeland geteeld, gekweekt en geproduceerd zijn.

Regionaal

"Mijn Zeeuwse mosselen komen uit de Oosterschelde" zegt de mosselman. En de tarwesoort 'Zeeuwse Vlegel' komt volgens de verkoper van het land op Schouwen-Duiveland. Het is voor de deelnemers aan de maandelijkse markt in Zierikzee verplicht om streekproducten te verkopen.
© OZ

Spek

Zeeuws spek wordt ook landelijk onder die naam verkocht, maar is toch wat minder Zeeuws dan gedacht. Een slager uit Zierikzee doet uit de doeken dat zijn vlees niet van Zeeuwse varkens komt. "Die komen toch echt uit Limburg." Hij licht toe dat varkens daar een beter leven hebben.
Item slager zierikzee

Toeristen

Volgens de slager is ook onder toeristen veel vraag naar Zeeuws spek. "Er komen hier verenigingen die op de campings staan en hun leden een Zeeuws ontbijt willen voorschotelen, maar als die mensen uit Limburg komen, krijgen ze in principe gewoon Zeeuws spek uit hun eigen provincie.

Zeeuws

Terugkomend op de vraag: 'Wanneer is een product écht Zeeuws' is de conlusie dat producten Zeeuws genoemd worden als er een jarenlange traditie is met het product uit de streek, zoals 'een bolus bie de koffie'. Andere producten zijn Zeeuws omdat ze in Zeeland gemaakt zijn of er nog een Zeeuwse draai aan is gegeven.