Cliënten van Tragel krijgen en geven zorg

Cliënten van Tragel krijgen en geven zorg
Cliënten van Tragel krijgen en geven zorg © OZ
Koken voor ouderen

Koken

OOSTBURG - In Oostburg, Hulst en Sint Jansteen koken mensen met een beperking voor ouderen uit de buurt, voornamelijk voor ouderen die in de verzorgingstehuizen wonen. Op de dagbestedingslocatie de Schelp in Oostburg wordt bijvoorbeeld kookles gegeven. De maaltijd die klaargemaakt wordt is bedoeld voor de ouderen.  

Zelfstandig

Iedere twee weken doet een aantal cliënten mee aan de kookles. Kathleen Jansen van Rosendaal is er een van."Het is niet alleen leuk voor de ouderen, maar ook voor ons om dingen te leren", zegt ze. Tijdens het koken leert zij hoe ze groenten en fruit moet snijden, maar ook hygiëne wordt bijgebracht. "Verder leren we ze hoe lang ze iets moeten koken en bakken ze samen met ons bijvoorbeeld aardappeltjes en vlees", vertelt vrijwilliger Fred Overbeeke. 
ITEM Dagbesteding Tragel - keuken
© OZ
Drie gangen menu
De ouderen die op de dagbestedingslocatie komen eten zijn te spreken over het initiatief. "We eten hier elke keer weer heerlijk. Waar we vooral naar uitkijken is het toetje, daar wordt soms nog de hele week over gepraat", vertelt Suzanne Rutser die elke twee weken een hapje gaat eten. De ouderen betalen vijf euro voor de maaltijd. Dat bedrag gaat rechtstreeks naar de boodschappen en als er iets overblijft dan worden daar nieuwe spullen voor in de keuken voor gekocht. 
Ouderen over deze nieuwe dagbesteding
Bezuinigen
Volgens Tragel is de nieuwe aanpak van de dagbesteding niet een direct gevolg van de bezuinigingen in de zorg. "We willen de zorg ontschotten. Dat wil zeggen dat we onze cliënten steeds meer aan de samenleving deel willen laten nemen. Nu kunnen ze echt iets voor een ander betekenen, terwijl ze iets leren. De ouderen profiteren ervan, want die hoeven een avondje niet te koken", vertelt woordvoerder Petra Elbertsen. 
Toekomst
Tragel ziet het als zorg de toekomst. "Vroeger zaten mensen met een beperking bij wijze van spreken achter gesloten deuren. We willen het nu veel meer met elkaar doen. Onze mensen leren integreren en andere mensen, zoals de ouderen, krijgen daar een maaltijd voor terug. Als je het mij vraagt is dit de toekomst als je het hebt over invulling van zorg en voor elkaar zorgen", vertelt de woordvoerder. 
ITEM Dagbesteding Tragel - restaurant