Ministerie enthousiast over Zeeuwse samenwerking

Ministerie enthousiast over Zeeuwse samenwerking
Ministerie enthousiast over Zeeuwse samenwerking © OZ
Provinciehuis - archieffoto
Provinciehuis - archieffoto © OZ

Enthousiast

MIDDELBURG - De provincie en Goes, Middelburg, Terneuzen en Vlissingen hebben zich bij het ministerie van Binnenlandse Zaken aangemeld als proefgebied voor bestuurlijke vernieuwing. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is enthousiast over de Zeeuwse plannen.

Winst

De vier grote Zeeuwse gemeenten denken veel winst te kunnen boeken als ze gaan samenwerken. Die winst zou vooral te halen zijn uit samenwerking bij zaken zoals de uitvoering van de zorgwet WMO en samenwerking met Vlaanderen. 
Grote vier
Het is de bedoeling dat eerst de vier grote Zeeuwse gemeenten aan de slag gaan met de plannen, maar de inzet is dat uiteindelijk alle gemeenten zich bij het project aansluiten. Het waterschap heeft aangegeven vooralsnog niet mee te doen. 
Te weinig
Twee weken geleden adviseerde de commissie Balkenende in het rapport Zeeland in Stroomversnelling dat Zeeuwse overheden veel meer met elkaar moeten samenwerken. Dat gebeurt volgens Balkenende nu nog veel te weinig waardoor Zeeland kansen laat liggen.

Commissie Balkenende

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakt eind deze maand bekend of Zeeland inderdaad geselecteerd wordt als proefgebied voor bestuurlijke vernieuwing. Het verzoek daartoe is ingediend naar aanleiding van het rapport van de commissie Balkenende.