Onderzoekers willen mosselbanken Oosterschelde terugkweken

Onderzoekers willen mosselbanken Oosterschelde terugkweken
Onderzoekers willen mosselbanken Oosterschelde terugkweken © Natuurmonumenten
Onderzoeker Ralph Temmink wil mosselbanken terugkweken
Onderzoeker Ralph Temmink wil mosselbanken terugkweken © Natuurmonumenten

Proef

KATS - Radboud Universiteit Nijmegen, Bureau Waardenburg, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) Yerseke en Natuurmonumenten werken samen aan een proef om mosselbanken in de Oosterschelde te herstellen. De proefopstellingen staan op de Slikken van Viane en de Slikken van Kats.

Eerste eitjes

Ze hebben voor het onderzoek in april biologisch afbreekbare kunstmatige structuren aangebracht waar mosselzaad zich aan kan hechten. Daar hebben inmiddels de eerste eitjes zich al vastgehecht, maar van welk schaal- of weekdier is nog maar de vraag.

Vroeg

Volgens onderzoeker Greg Fivash van het NIOZ is nog niet met zekerheid te zeggen of het ook daadwerkelijk om mosselzaad gaat. Rond deze tijd van het jaar zweven de mosselzaadjes in het water van de Oosterschelde, op zoek naar een plekje om zich af te zetten, het is nog aan de vroege kant om mosselzaad te kunnen determineren.

'Hard nodig'

"Het herstel van intergetijde mosselbanken is hard nodig om de biodiversiteit in de Oosterschelde te versterken", benadrukt Ralph Temmink, onderzoeker aan de Radboud Universiteit. "Mosselbanken bieden voldoende mogelijkheden voor andere organismen om op te groeien, in te schuilen en rond te jagen."

Aardappelzetmeel

De biologisch afbreekbare structuren zijn gemaakt van teruggewonnen aardappelzetmeel uit de aardappelverwerkende industrie. Er wordt geëxperimenteerd met verschillende varianten . Bij de proefopstelling op de Katse Plaat staat onder meer een gladde structuur, een gezandstraalde en een die doorvlochten is met kokostouw voor betere aanhechting voor mosselen.

Goede hoop

Die laatste proefopzet, met het kokostouw, bleek eerder al succesvol op het Waddeneiland Ameland. De onderzoekers hebben dan ook goede hoop dat deze variant succesvol is voor de Oosterschelde. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er mosselbanken ontstaan die zelfstandig kunnen bestaan en een belangrijke biotoop gaan vormen voor het leven in de Oosterschelde.