Extra compensatie voor vraatschade komt er niet

Extra compensatie voor vraatschade komt er niet
Extra compensatie voor vraatschade komt er niet © Omroep Zeeland
© Omroep Zeeland

'Onnodige drempel'

MIDDELBURG - De CDA'ers zijn het niet eens met de invoering van het behandelbedrag eind 2014. Door deze maatregel kunnen grondgebruikers pas een schadevergoeding aanvragen nadat eerst 300 euro aan het Faunafonds is overgemaakt. De CDA-Statenleden vinden dat een onnodige drempel.

Bewust

Maar het dagelijks provinciebestuur is het daar niet mee eens. Het taxeren van de vraatschade kost namelijk geld, dus is het behandelbedrag bewust ingevoerd als drempel. Afzonderlijke schadegevallen zouden daardoor nu meer gebundeld aangevraagd worden, waardoor de uitvoeringskosten dalen.

Geen preventie

Het dagelijks provinciebestuur geeft daarnaast aan zich niet bewust te zijn van de aantijgingen van de CDA-fractie aan het adres van Staatsbosbeheer. Die instantie zou de laatste jaren weinig tot geen preventie heeft uitgevoerd, in de vorm van het doorprikken van eieren, waardoor de populatie jonge ganzen is toegenomen.

Afspraken

Volgens het dagelijks provinciebestuur zijn daarover afspraken gemaakt met verschillende instanties, waaronder Staatsbosbeheer, en dat het die instantie aan die afspraken zal houden. Maar daarbij is het aan de instanties zelf om te kiezen welke maatregelen ze nemen. De provincie gaat daarin niet sturend optreden.

Financiële positie

Verder benadrukt het dagelijks provinciebestuur dat het uittrekken van extra financiële middelen voor het tegemoetkomen van vraatschade aan akkerbouwers niet mogelijk is. Dat geld is er, vanwege de financiële positie van de provincie, simpelweg niet.