Demi (12) mag van gemeente niet meer naar zorgboerderij (video)

Demi (12) mag van gemeente niet meer naar zorgboerderij (video)
Demi (12) mag van gemeente niet meer naar zorgboerderij (video) © OZ
zorgboerderijterhole
TERHOLE - Sociaal gedrag leren
Demi ging tot voor kort naar zorgboerderij Binnenstebuiten in Terhole. Daar leren kinderen met een beperking of met gedragsproblemen sociale omgangsvormen. Ze verzorgen de boerderijdieren en doen klusjes. Door de omgang met dieren leert hun respectvol omgaan met anderen. Doordat dieren duidelijk reageren leren ze ook veel over hun eigen gedrag. Door zelfstandig klusjes te doen krijgen de kinderen meer zelfvertrouwen.
Bezuiniging
Gemeenten kijken kritischer naar wie welke zorg echt nodig heeft. Op de lichte zorg is flink bezuinigd. Zorgboerderijen voelen dat aan den lijve. Er worden minder uren vergoed en kinderen worden voor lichtere zorg ingeschaald dan voorheen. "Dan moeten we hetzelfde werk doen voor fors minder geld, tot wel dertig procent", vertelt zorgboer Jan Kees van Gaalen,"Dat hakt er wel in."
Administratieve chaos
Jan Kees van Gaalen van zorgboerderij Binnenstebuiten ziet veel gevallen als Demi. Hij is bezorgd over de rommelige gang van zaken bij de gemeente. "Regelmatig moeten we zeggen, uw kind mag niet meer komen, want de indicatie is niet op tijd afgegeven. Dat is heel sneu", zegt Van Gaalen, "Je kind moet dan ineens twee-drie maanden thuis zitten." 
zorgboerderijterhole2