Gemeente Borsele wil azc bij 's-Gravenpolder (video)

Gemeente Borsele wil azc bij 's-Gravenpolder (video)
Gemeente Borsele wil azc bij 's-Gravenpolder (video) © OZ
AZC gemeente Borsele

Eerste asielzoekers

Over een jaar komen de eerste van de 300 asielzoekers naar 's-Gravenpolder. Daarna is er in de plannen mogelijkheid om de opvang uit te breiden naar maximaal 500 vluchtelingen. De vluchtelingen komen voor een periode van vijf jaar. Na vier jaar komt er een evaluatie. Dan wordt bepaald of de vluchtelingen nog eens vijf jaar mogen blijven.

Bord

De gemeente Borsele heeft omwonenden al geïnformeerd over de mogelijke komst van een opvangplek voor asielzoekers. Op de plek waar dat azc moet komen, is woensdag al meteen een bord opgehangen met daarop de tekst: 'Hier geen azc'. 

Kwajongens

Een paar kwajongens van 11-12 jaar vonden het nodig om modder op het bord te gooien. Het bord is besmeurd met modder en de tekst op het bord is zo onleesbaar gemaakt.
Bord met tekst azc nee besmeurd met modder
Bord met tekst azc nee besmeurd met modder © OZ
Gesprekken
Volgende week gaat de gemeente in gesprek met de inwoners van het dorp. Daarna volgen indien nodig een-op-eengesprekken tussen bezwaarmakers en de burgemeester. 

Verzoek

Met de azc-plannen geeft de gemeente gehoor aan een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat had Borsele gevraagd om ergens in de gemeente een opvang te realiseren voor 300 asielzoekers. 
Eigenaar
Eerder had de gemeente een nabijgelegen perceel op het oog voor de opvang. Het gaat dan om een stuk land tussen Polderweg, de Provinciale weg en de Schuitweg, maar de eigenaar van die grond heeft zich teruggetrokken. 
Afgevallen en nieuw terrein voor azc 's-Gravenpolder
Afgevallen en nieuw terrein voor azc 's-Gravenpolder © Google
​Extra opvangplekken
Net als alle andere gemeenten in Zeeland was ook de Borsele door de commissaris van de Koning Han Polman gevraagd asielzoekers op te vangen. Polman wil in de hele provincie nog dit jaar 2500 extra opvangplekken realiseren.

Ingetrokken
​De plannen voor een azc in Vlissingen op de velden bij sporthal Baskensburg zijn wellicht op losse schroeven komen te staan. De Lokale Partij Vlissingen wil namelijk dat het plan wordt ingetrokken omdat andere gemeenten niet over de brug komen.

​Oproep
​Volgens de LPV hebben te weinig gemeenten gehoor gegeven aan de oproep van Polman om extra opvangplaatsen te realiseren. Daarom vindt de partij dat eerst de andere gemeenten ook over de brug moeten komen.

​Deadline
​Aan de oproep van Polman was ook een deadline gekoppeld. Bij het verstrijken van die deadline waren er maar drie gemeenten die plannen hadden voor extra opvangplaatsen: Noord-Beveland, Reimerswaal en Vlissingen.

​Lees ook:
​- ​'Geen vluchtelingen naar Vlissingen als de rest niets doet'
​- ​'Deadline voor opvanglocaties vluchtelingen was een prikkel'
​- ​Tien gemeenten missen deadline opvang