Provincie voor eeuwig vast aan stortplaats Koegorspolder

De provincie zit voor eeuwig vast aan de nazorg voor de vroegere stortplaats in de Koegorspolder bij Terneuzen. De stortplaats was de verantwoordelijkheid van de Belgische afvalverwerker Indaver. Maar die heeft de nazorg nu overgedragen aan de provincie, die daarvoor ruim vier miljoen euro krijgt van het bedrijf.

De voormalige vuilstortplaats in Terneuzen (foto: Google Maps)

Het gaat om een gebied van tien hectare in de Koegorspolder, dat vroeger in gebruik was als de vuilstort van Terneuzen. Indaver heeft de stortplaats afgedekt met 60 tot 80 centimeter grond. Ook zijn verschillende maatregelen genomen om te voorkomen dat het grondwater vervuild wordt.

Eeuwigdurende zorg

Het terrein moet tot in de eeuwigheid in de gaten worden gehouden en beheerd. Indaver en de provincie hebben samen berekend dat de kosten daarvoor ruim vier miljoen euro zijn. Voor dat bedrag neemt de provincie dus de eeuwigdurende zorg voor de stortplaats over van Indaver.

Rekenfout

Verantwoordelijk gedeputeerde De Reu zei in een toelichting dat de berekeningen zorgvuldig gemaakt zijn. Maar omdat het een verplichting is die letterlijk tot in de eeuwigheid duurt, grapte hij erbij: 'Ik hoop dat we het goed uitgerekend hebben'.

Meer over dit onderwerp:
Terneuzen Koegorspolder
Deel dit artikel:

Reageren