Dit is waarom Zeeland onweerstaanbaar is voor Brabanders

Dit is waarom Zeeland onweerstaanbaar is voor Brabanders
Dit is waarom Zeeland onweerstaanbaar is voor Brabanders © Omroep Zeeland

Brabantse toeristen

OOST-SOUBURG - Brabantse toeristen
En geef maar toe, stiekem houden jullie ook van onze provincie. Niet voor niets komen er altijd zoveel Brabantse toeristen en dagjesmensen genieten van al het moois dat Zeeland te bieden heeft. Sterker nog: van alle Nederlandse bezoekers aan onze provincie komt het merendeel uit jullie mooie Brabantse land. 
Welkom in Zeeland
Welkom in Zeeland © Omroep Zeeland

Brug te ver

Oké, blijkbaar was het voor de Brabanders een brug te ver om te stellen dat de bolus net zo Zeeuws is als het Brabantse worstenbroodje Brabants is. Misschien moesten we ook van jullie worstenbroodje afblijven.

Dat was voor Omroep Brabant de reden om er nog een schepje bovenop te doen met: 'Zeeland moet de grote mond houden'. Deze provinciale burenruzie werd zelfs landelijk nieuws.
Brabanders en Zeeuwen bekvechten om Zeeuwse bolus
Brabanders en Zeeuwen bekvechten om Zeeuwse bolus © Omroep Zeeland

Reminder

Maar om voor eens en altijd deze onzinnige discussie achter ons te laten hebben we even een aantal redenen onder elkaar gezet waarom jullie Brabanders zo graag naar onze provincie komen. Als een soort reminder, zeg maar.

Genieten van de zee

Genieten van de zee
Brabant heeft prachtige gebieden zoals de Peel en de Kempen en de Meijere. Maar op een warme zomerdag is er niets lekkerder dan je onderdompelen in de zilte zee en ontspannen genieten van het rustgevende geluid van de branding. En daarnaast: dankzij onze uitstekende zeeweringen, zoals de Oosterscheldekering, blijven jullie voeten droog. 
Met onze Deltawerken houden we jullie voeten ook droog.
Met onze Deltawerken houden we jullie voeten ook droog. © Derk (foto: Omroep Zeeland

De stranden zijn mooi en schoon

Onze stranden worden jaar na jaar als mooiste bestempeld. En je hoeft ons niet op ons woord te geloven: de strandbezoekers kiezen al jaren het strand bij Zoutelande als mooiste strand. En ook de vakjury van de ANWB kiest ieder jaar onze stranden uit als mooiste en schoonste. Sterker nog, in de laatste editie van de ANWB-verkiezing staan er maar liefst negen Zeeuwse stranden in de top tien.
Zeeland heeft de mooiste en schoonste stranden van Nederland.
Zeeland heeft de mooiste en schoonste stranden van Nederland. © Co Coppoolse (foto: Omroep Zeeland
En o ja, we hebben gezien dat 'jullie' Huub Hangop naar de Zeeuwse kust is gegaan om zijn videoclip op te nemen.

Woeiiii

Woeiiii
Een verademing! De frisse Zeeuwse zeebries. Er staat altijd wel wind langs de Zeeuwse kust. Kom dus gerust langs om eens lekker uit te waaien. 

Lekker tot rust komen

Lekker tot rust komen
In Noord-Brabant kun je natuurlijk prima shoppen in steden als Den Bosch, Breda, Tilburg en Eindhoven. Maar we kunnen ons best voorstellen dat het lekker is om in alle rust te ontspannen. We hebben hier dan wel wat minder inwoners en wat minder grote steden, maar daar krijg je wel uitgestrekte landschappen en natuurschoon voor terug.
Landschap in Meliskerke.
Landschap in Meliskerke. © Hans Huvers (foto: Omroep Zeeland

Weinig tot geen files

In Zeeland kunnen we bijna altijd doorrijden. De enige files waar wij 'last' van hebben dat zijn de vakantiefiles, wanneer op mooie zonnige dagen Belgen, Duitsers én Brabanders massaal de auto pakken richting de Zeeuwse kust.
De A58 bij Kapelle.
De A58 bij Kapelle. © Adrie van Putten (foto: Omroep Zeeland

Het eten is super

De Brabantse Bourgondische levensstijl staat terecht hoog aangeschreven, maar de provincie met de meeste restaurants per inwoneraantal - en ook met de meeste Michelinsterren per inwoner -  is nog altijd Zeeland. Bovendien komt de beste chefkok uit onze provincie: Sergio Herman.

Verzoening

Verzoening
En om deze zinloze 'burenruzie' voor eens en altijd te doen verstommen, hebben we een verslaggever met Zeeuwse bolussen op pad gestuurd naar de andere kant van de provinciegrens.
Michiel van der Velde naar Noord-Brabant
Michiel van der Velde naar Noord-Brabant © Omroep Zeeland
Brabantse charme
Daar aangekomen ging hij op zoek naar de befaamde Brabantse charme. En wat blijkt: heel wat West-Brabanders voelen zich sterk verbonden met Zeeland. Het strand, de rust en de muziek worden genoemd als grote pluspunten. "We wonen zo dicht bij elkaar, dat we graag de grens oversteken om te genieten," zegt een man uit Wouw.

Eindhoven

Een man uit Vlissingen woont al 55 jaar in Bergen op Zoom. "Ik spreek inmiddels vloeiend Bergs, maar ik voel me nog altijd een Zeeuw." Een vrouw uit Heerle reageert: "Ik heb meer met Zeeland, dan met Tilburg en Eindhoven." Ze luistert de hele dag naar de Zeeuwse radio. "Het is een feit. Ik voel me een Zeeuwse meid."

Want laten we eerlijk zijn: we hebben nu eenmaal meer wat ons verbindt dan wat ons uiteen drijft. 

De slogan van de VVV Brabantse wal is ook niet voor niets 'waar Brabant Zeeland kust'. Jullie Brabanders zijn dus meer dan welkom in onze prachtige provincie!