'We zijn daar snel volwassen geworden' (video)

'We zijn daar snel volwassen geworden' (video)
'We zijn daar snel volwassen geworden' (video) © OZ
Zeeuwse veteranen 2

Slordig

GOES - Gerard Kemperman diende in 1983 zeven maanden als dienstplichtige in Libanon. Het was een spannende tijd, zeker voor de 19-jarige die Kemperman toen was. Hij verloor drie van zijn kameraden. Niet eens door vijandelijke handelingen maar door stomme fouten. Andere dienstplichtigen ging soms slordig met hun wapens om.
Plakboek
Gerard Kemperman is nu 52 jaar. Hij werkt tegenwoordig als burger voor Defensie. Hij zegt zelden meer aan zijn tijd in Libanon te denken. Toch heeft hij al zijn foto's en krantenknipsels uit die tijd keurig verzameld in twee plakboeken.
Erkenning
Kemperman werd eerder deze maand onderscheiden met het VN-draaginsigne. Die ontving hij samen met andere VN-blauwhelmen uit handen van burgemeester René Verhulst van Goes. De Goesenaar ziet deze onderscheiding als een teken van erkenning: "Je deed daar toch iets goeds. We zijn daar snel volwassen geworden." 
Gerard Kemperman in 1983
Gerard Kemperman in 1983 © OZ

Veteranen anno nu

Vroeger dacht men bij het woord 'veteranen' aan oude mannen die nog hadden meegevochten in de Tweede Wereldoorlog en die tijdens herdenkingen in vol ornaat mee paradeerden. Maar de meeste veteranen voldoen anno 2016 niet meer aan dat beeld. Nederlandse militairen deden in de loop der jaren mee aan missies in Indonesië, Korea, Libanon, Bosnië, Irak, Afghanistan en nu in Mali. Dat zorgt voor een rijk geschakeerd beeld aan veteranen. Met deze overkomst: iedereen was Nederlands militair en diende in het buitenland. 

Zeeland

De oudste Zeeuwse veteraan is geboren in 1916, de jongste in 1992. Dat blijkt uit gegevens van het Veteraneninstituut in Doorn. Heel Nederland telt 117.450 veteranen, 0,7% van de totale bevolking. Zeeland vormt met zijn 2500 veteranen en 380.000 inwoners wat dat betreft een representatieve afspiegeling van de landelijke situatie.