Winnaar Holland-Belgiëdictee maakt 11 fouten

Winnaar Holland-Belgiëdictee maakt 11 fouten
Winnaar Holland-Belgiëdictee maakt 11 fouten © OZ
© OZ

Feest

EEDE - Er waren 12 Vlaamse en 16 Nederlandse deelnemers.  De titel van het dictee was 'Feest' en de liefhebbers moesten 50 woorden of woordgroepen invullen, voor de specialisten was er een extra alinea met 20 invulwoorden.

allerbelabberdste

De liefhebbers moesten woorden invullen als allerbelabberdste, zeehond (bijvoeglijk naamwoord!) laarsjes, is uw moeder Maagd (het sterreenbeeld!), een hallelujahoedje van het heilsleger (= het Leger des Heils), daaro, waart ge, een laissez-passer en 'wordt (!) je koffie verkeerd met een crème brûléetje geserveerd?'.

Hein Klooster

Bij de liefhebbers eindigde op de eerste plaats Hein Klooster uit Breskens met 13 fouten (op 50), Kelly van Caeseele (Eede) werd tweede met 15 fouten en derde werd Trui Driesens (Sint-Kruis bij Brugge) met 16 fouten.

Specialisten

Bij de 20 invuloefeningen voor de specialisten zaten onmogelijk uitdrukkingen als een kweester (nachtvrijer) op queeste (zoektocht), het kohlpotlood (om de ogen te accentueren) van een verleidster, een religieuze (z!), studentikoziteit (z!), een mihrab (nis in een moskee), hypohidrosis (ondermaats zweten), hidrotica (zweetmiddelen), rafblauw (à la de RAF, Royal Air Force), rakhi (Surinaamse katoenen armband), anijsraki (een drank) en een tobhut (vanwaaruit de valkenvanger aan de lijnen tobt = trekt).

11 fouten

Bij de specialisten werd Christiane Adams uit Kessel-Lo (B) eerste met 11 fouten (op 70), Edward Vanhove uit Maaseik (B) werd tweede met 12 fouten en Huib Boogert uit Goes werd derde met 14 fouten.