Hoosbui Yerseke: honderd woningen met waterschade (video)

wateroverlast dag 2 hoosbui yerseke LIVE

Meldingen

YERSEKE - Bij Padmos Assurantiën in Yerseke zijn tot nu toe 30-40 schademeldingen binnengekomen. "De telefoon staat hier roodgloeiend," zegt Johan Padmos. "De schade loopt in de tonnen."

Tien centimeter

Bij de ZLM in Goes kwamen zeven meldingen binnen, waarvan drie uit Yerseke, twee uit Goes, een uit Kapelle en een uit 's-Gravenpolder. "Onze schade-expert komt net terug uit Yerseke waar in een huis aan de Wilhelminastraat het water tien centimeter hoog stond."
Zandzakken voor de deur in Yerseke
Zandzakken voor de deur in Yerseke © Omroep Zeeland
ITEM verzekeringsmaatschappij

Laminaatvloer

De familie Rijneveld in de Noordzandstraat moet tijdelijk op de eerste verdieping wonen door de wateroverlast. "De laminaatvloer is kapot, de gipswanden moeten eruit." Tim Rijneveld was net klaar met een verbouwing van anderhalf jaar. "In een paar minuten is het weg. Je doet er echt niks aan.

— Heiko Strietman (@mediawoord)
">

— Heiko Strietman (@mediawoord)
">

Waterval

Rijneveld zat samen met zijn vriendin op de bank toen het water naar binnen kwam. "Het begon met een stroompje, maar later kwam het als een waterval naar binnen." Uiteindelijk kwam het water tot tien centimeter hoog in het huis.

— Heiko Strietman (@mediawoord)
">
Wateroverlast Yerseke
Wateroverlast Yerseke © Omroep Zeeland

Geschrokken van de beelden

Loes Meeuwisse is de voorzitter van de SAZ, Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland, daarin werken gemeenten, provincie en waterschap samen, en zij is geschrokken van de beelden van de schade die de hoosbui heeft aangericht. "Als ik die mensen zie dan vind ik dat heel erg. Dat is juist wat wij door onze aanpak willen voorkomen."
wateroverlast dag 2 Loes Meeuwisse LIVE

Overstortput

Op meerdere plekken in Zeeland wordt er hard gewerkt om dit soort situaties te voorkomen. Zo is er vrijdag in Westkapelle een overstortput geplaatst. In 2014 was daar veel wateroverlast, dus moeten deze werkzaamheden dat voorkomen. Maar dit soort werkzaamheden kosten wel tijd. Terwijl de hoeveelheid neerslag toeneemt.

Nieuwe technieken

De klimaatverandering gaat zo snel dat het volgens Meeuwisse moeilijk is om het bij te benen. "Daarom proberen we nu zo snel mogelijk alle problemen aan te pakken en om dat ook slimmer te doen. Door bijvoorbeeld ook nieuwe technieken uit te proberen. 

Bibliotheek

Ook onder meer in Goes en Kapelle was er donderdagavond sprake van wateroverlast. In Kapelle moest de bibliotheek zelfs vrijdagmiddag de deuren sluiten, omdat er schade was ontstaan aan de elektrische voorzieningen. De bibliotheek is als het goed is maandag weer open.