'Zeeuwse alcoholcampagne is voorbeeld voor Nederland' (video)

'Zeeuwse alcoholcampagne is voorbeeld voor Nederland' (video)
'Zeeuwse alcoholcampagne is voorbeeld voor Nederland' (video) © Omroep Zeeland
Alcoholcampagne slot 2

Kernen

DELFT - "Het belangrijkste wat andere delen van Nederland van deze campagne kunnen leren is het kernenbeleid", aldus Van der Lely. De ene kern is de andere niet en heeft volgens hem een aparte aanpak nodig als het gaat om jeugd en alcohol. Dat wordt in Zeeland volgens hem erg goed gedaan. Die aanpak zet hij nu ook door in het Westland.

Jammer

Van der Lely zou het zonde vinden als het project nu moet stoppen, omdat er al goede resultaten zijn bereikt. Aan de andere kant is Zeeland er nog niet. "De 'awareness' is toegenomen bij ouders." Uit onderzoek van de GGD blijkt dat meer en meer ouders alcohol onder de achttien niet toelaatbaar vinden. Van der Lely schat in dat het project nog vijf jaar nodig heeft om het gewenste eindresultaat te bereiken dat niemand meer onder de leeftijd van achttien jaar alcohol drinkt. Dokter Van der Lely vindt dat het project zeker een vervolg moet krijgen, want het werkt! 
ITEM Alcoholcontrole slot 2

Autoriteit

Dokter Nico van der Lely is in Nederland de autoriteit als het gaat om alcohol en jongeren. Zo stond hij aan de wieg van de alcoholpoli's in Nederland en ook aan die van Goes. Een alcoholpoli is een plaats in een ziekenhuis waar jongeren naartoe gebracht worden als ze te veel hebben gedronken. Ook is dokter Van der Lely een van de auteurs van de boeken 'Onze kinderen en alcohol' en 'De alchoholvrije puber'.