'Slecht gras komt niet door Zeeuws zaad'

'Slecht gras komt niet door Zeeuws zaad'
'Slecht gras komt niet door Zeeuws zaad' © OZ
Opnieuw Zeeuws gras in voetbalstadions
Opnieuw Zeeuws gras in voetbalstadions © OZ
ITEM klachtenvoetbalgras

Slechte kwaliteit

KAPELLE - In acht van de tien EK-stadions ligt graszaad van het bedrijf DLF dat onder meer gevestigd is in Kapelle. En dus ook in twee van de drie stadions waar geklaagd wordt over slecht gras. Maar de slechte kwaliteit van het gras komt zeker niet door het graszaad, zegt Peter de Bruijn van DLF.

Concert

De slechte staat van het gras komt volgens hem met name doordat er muziekconcerten in die stadions zijn gehouden, waaronder een concert van ACDC. "Bij zo'n concert lopen er te veel mensen over dat gras heen en zij vertrappelen dan het gras."

Houten plankiers

"Waarschijnlijk hebben ze ook houten plankiers en dergelijke op het veld gelegd, voor onder het podium", vervolgt De Bruijn. "En waarschijnlijk ken je dat ook uit je eigen tuin: als je iets op het gras legt dan wordt het geel." Daarnaast is het volgens hem het tekenend dat in andere stadions, waar hetzelfde graszaad is ingezaaid, maar geen concerten zijn gegeven, het gras wél goed is.

Te veel regen

Daarnaast is de overmatige regenval van de laatste tijd volgens De Bruijn ook niet bevorderlijk. "Normaal gesproken is regen juist net goed voor het gras, maar te veel regen is ook niet goed. Dan stikt het gras." 

Niet de eerste keer

Het is overigens niet de eerste keer dat er geklaagd wordt over de grasmatten die zijn ingezaaid met het graszaad uit Kapelle. Dat gebeurde twee jaar geleden ook al bij het WK in Brazilië.

Verkeerde grassoort

Maar volgens De Bruijn kwam het ook toen niet door zijn bedrijf. "De FIFA had toen gekozen voor een grassoort voor een gematigd klimaat, maar ze hadden beter een tropische soort kunnen kiezen, want het was daar veel te warm voor de grassoort die ze hadden uitgekozen."