GroenLinks: Vlissingen moet stoppen met sjoemelstroom

GroenLinks: Vlissingen moet stoppen met sjoemelstroom
GroenLinks: Vlissingen moet stoppen met sjoemelstroom © OZ
Windmolens naast hoogspanningskabels
Windmolens naast hoogspanningskabels © OZ

Afspraak

Volgens de partij ligt er een afspraak uit 2007 dat alle gemeenten in 2015 volledig duurzaam zouden gaan inkopen. Daar valt ook de energie onder. GroenLinks wil nu dat het dagelijks gemeentebestuur de garantie geeft dat de afspraken over groene stroom nog dit jaar worden nagekomen.

Onderzoek

Het onderzoek waar GroenLinks zich op baseert is uitgevoerd door onderzoeksbureau SOMO in opdracht van Greenpeace. Daaruit blijkt dat in Zeeland de gemeenten Middelburg, Vlissingen en Borsele gebruikmaken van sjoemelstroom. Het is het grootste onderzoek naar duurzame inkoop van energie door gemeenten tot nu toe.

Groencertificaten

Het gaat bij sjoemelstroom om grijze stroom die zogenaamd groen gemaakt wordt met volgens Greenpeace 'slechte' groencertificaten. Dat zijn documenten waarmee in Nederland opgewekte grijze stroom op papier wordt omgezet naar groene stroom. Zulke certificaten kunnen worden verkocht door producenten van groene stroom in het buitenland.

Sjoemelstroom

Volgens Greenpeace zijn er grote verschillen tussen die certificaten. Zo is er groene stroom uit bronnen die verder kunnen worden uitgebreid, zoals wind- en zon-energie, maar er zijn ook bronnen van groene stroom die niet verder uitgebreid kunnen worden, zoals stuwdammen in Noorwegen en geothermische energie uit IJsland. De certificaten op basis van die niet-uitbreidbare bronnen wordt sjoemelstroom genoemd.