Startsein voor bouw Scheepswerf Reimerwaal

Startsein voor bouw Scheepswerf Reimerwaal
Startsein voor bouw Scheepswerf Reimerwaal © Zeeland Seaports
Eerste paal nieuwe Scheepswerf Reimerswaal
Eerste paal nieuwe Scheepswerf Reimerswaal © Zeeland Seaports

Nieuwe locatie

VLISSINGEN-OOST - De onderhouds- en reparatiewerf is de huidige locatie in Hansweert ontgroeid. Daarom verhuist het naar het oude fabrieksterrein van Zalco. Op de nieuwe locatie kan de scheepswerf schepen ontvangen met een grotere diepgang, tot negen meter. Vrijdag werd de eerste paal geslagen. De aanleg van de nieuwe werf duurt naar verwachting iets minder dan een jaar.

Werkgelegenheid

Door de verhuizing naar Vlissingen-Oost blijft de werf behouden voor Zeeland en kan de werf verder groeien. Gedeputeerde Schönknecht vertelde bij de plechtigheid dat ze heel blij is dat de werf in Zeeland blijft. Dat heeft volgens haar ook positieve gevolgen voor de werkgelegenheid in de regio. Bij het slaan van de eerste paal was er ook een demonstratie door het Terneuzense sleep- en bergingsbedrijf Multraship.

— Zeeland Seaports (@Zeelandseaports)
">
Zeevaartkade
Voor de werf wordt onder andere een nieuwe zeevaartkade gebouwd van circa 300 meter lang, met een kraanbaan van 355 meter. Verder worden er vanuit Hansweert twee dokken, van 108 en 120 meter, verplaatst naar de Quarleshaven. Ook staat er voor de toekomst een uitbreiding met een groter dok gepland. 

Hergebruikt

Daarnaast wordt het voormalige ponton en de toegangsbrug van de Olau Line hergebruikt voor toegang tot de dokken in Vlissingen-Oost. Tevens zal de steiger van deze vroegere veerdienst in de Buitenhaven worden ontmanteld voor hergebruik in de Quarleshaven.

Klachten

Een bijkomstig voordeel van de verhuizing is dat de scheepswerf straks ook geen last meer heeft van klachten van omwonenden. Bewoners van Hansweert zeggen namelijk al jaren last te hebben van geluidsoverlast door de werkzaamheden in de werf.

Te klein

Maar de verhuizing staat verder los van die klachten, benadrukte de algemeen directeur van de werf, Rudi Pieters, eerder. De verhuizing is nodig om door te kunnen groeien en daarnaast kreeg de werf naar eigen zeggen een mooi aanbod van Zeeland Seaports voor de verhuizing naar het oude Zalco-terrein.