'Point of no return voor marinierskazerne'

'Point of no return voor marinierskazerne'
'Point of no return voor marinierskazerne' © oz
© Omroep Zeeland

Vragen

MIDDELBURG - Schönknecht beantwoordde daarmee een vraag van politieke partijen, of er nog een kans bestaat dat de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen toch niet doorgaat. Dat zou volgens de Partij voor Zeeland kunnen gebeuren in geval van een kabinetswisseling. Maar volgens Schönknecht kunnen de betrokken partijen na woensdag niet meer terug.
Explosieven
Woensdag tekent Zeeland een laatste akkoord voor de bouw van de marinierskazerne met het ministerie van Defensie. Inzet is onder meer de ruiming van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog op het terrein waar de marinierskazerne moet komen. Het gaat om gronden achter de huidige Marinekazerne aan de Buitenhaven in Vlissingen.
Verdeling
In dat akkoord staat dat als de ruiming van explosieven op het toekomstige bouwterrein boven de begroting uitkomt, de provincie en het ministerie van Defensie voor die extra kosten opdraaien. "Maar uit onderzoek tot nu toe blijkt dat de ruiming niet boven de begroting uitkomt, en dat de provincie en het ministerie dus niet met extra kosten voor de ruiming op hun bord krijgen", zegt Schönknecht.
Munitie
Tot nu toe is het overgrote deel van het toekomstige bouwterrein al onderzocht op de aanwezigheid van bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Er zijn vijf bommen gevonden en een kistje met granaten. "Ik denk dat we alles bij elkaar niet boven de tien explosieven uit gaan komen", aldus Schönknecht. 

Kosten

Eerder lieten provincie en gemeente Vlissingen al vastleggen dat ze maximaal vijftien en drie miljoen euro bijdragen aan de hele aanleg van de marinierskazerne. Daar vallen dus ook de kosten voor het ruimen van explosieven onder.